The New Beast!

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Ribelo
Stały bywalec
Stały bywalec

The New Beast!

Nieprzeczytany post autor: Ribelo »

Dawno dawno temu, na forum ForexFactory pojawił się osobnik naningbob. Osobnik ten był przekorny i nic sobie nie robił z frazesów "trend is your friend!" i uparcie twierdził, że nigdy nie wiadomo czy to już trend, czy jego początek czy koniec, natomiast pewnym jest, że nie ważne gdzie cena idzie, ważne i pewne jest to, że na pewno kiedyś zawróci. Niewątpliwie rację miał a ta racje została przekuta na system Nanningbob 4h trading system ver. 5.0. Kluczowe w tym systemie było tzw sixths, czyli podzielenie ekranu 6 horyzontalnymi liniami na 8 równych części. Linie były "przywiązane" do miejsca na ekranie...i w żaden sposób nie związane z ceną. Nie zmienia to faktu, że granie na odbicie od skrajnych linii(najwyższej i najniższej) podpierając się kilkoma wskaźnikami było dochodowe.

W oparciu o samo sixth powstało kilka strategii. Ktoś wpadł na pomysł, że linie do ekranu przywiązane być nie powinny i zaczęto interesować się najwyższą i najniższą ceną z przedziału. i tak dzięki użytkownikowi Max powstały średnie ilość świeczek (dalej zwane BarCount), dla każdej pary osobno. Po prostu siadł...i policzył. Dolna i górna Sixth's już nie była przywiązana do ekranu, jednak sposób ich liczenia dalej był co najmniej dziwny. ChaserL okazał się mieć świetny pomysł, a co najważniejsze potrafił go wcielić w życie i stworzył funkcję opierającą się o CCI, która dynamicznie liczyła odpowiedni BarCount. Kto jest ciekawy znajdzie w kodzie.

W przeciągu całego tego czasu Steve wraz z, Macman'em oraz naningbobem, oraz kilka innych osób z FF dłubały robota opierającego się o sixth's. Tak powstał The Beast http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=263253

Najdłuższy temat o Robocie na chyba największym forexowym forum na świecie.

Długi czas zarabiałem, oraz wiele innych osób zarabiało dzięki niemu prawdziwe pieniądze u prawdziwego brokera. Projekt z racji braku pomysłów został zarzucony jakiś czas temu, jednak wiele osób dalej korzysta z jego owoców.

To tyle tytułem wstępu.

Jako wieli fan Bestii, nie mogłem się oprzeć, by jej nie przepisać od podstaw, pozbywając się wielu błędów...i zapewne tworząc jeszcze więcej nowych. Do wielu rzeczy wprowadziłem poprawki, wiele rzeczy wywaliłem.

Długo by opisywać, jak to dokładnie działało, jak działa teraz, a jak chcę by działało...a opiszę chętnie, jeśli tylko chętni by słuchać się pojawią.

Tak wiem. Dużo w kodzie jest rzeczy zbędnych, niepotrzebnych i niewykorzystywanych. Tak samo w dużo zbędnych ustawień w samym robocie, które wpływ na wynik mają żaden. Robota to jednak nie koniec jeszcze. Nazwijmy to wersją beta^

aaa...i by nie wyskawiłał błąd potrzebny jest wskaźnik. Dosłownie jest potrzebny tylko po to by...nie wyskakiwał błąd...na razie;P

A jak robot zarabia?

Backtest z użyciem TickData Ducascopy.

test od 2011.02.01 do 2011.09.01

Obrazek

The Old Beast Tester Graph. 0.01 Lot

Oryginalna bestia

Total Profit: 442
DD: 255 = 19.29%
Total trades: 68

Obrazek

The New Beast Tester Graph. 0.01 Lot.

Moja prywatna bestia.

Total Profit: 1055
DD: 215 - 11%
Total trades: 125

Obrazek

The New Beast Tester Graph. 0.01 Lot per 300$.

Moja bestia ze zmiennym Lotem.

Total Profit: 20307
DD: 7201 - 67%
Total trades: 125

Zapraszam do testowania. Zmieniania, myślenia i dzielenia się uwagami.

Pozdrawiam.
Ribelo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Ribelo - dwie sprawy:

-możesz zmniejszyć te screeny z backtestera (bo trochę utrudnia to przeglądanie wątku)
- wysłałem do Ciebie PW wczoraj - przejrzyj skrzynkę

blazejpop
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: blazejpop »

EA składa zlecenie 1.09.2011 i po tym wyskakuje błąd podczas próby jego modyfikacji. Do końca czasu testu nie może go zmodyfikować, zamyka zlecenie dopiero wtedy, kiedy test się kończy. Też macie taki błąd?

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siersciuch »

proponuje dorzucić, otwarcie zlecenia przeciwstawnego przed końcem wekendu, jakas duza luka wyskoczy to mozna sie zabepisczyć jakoś.
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.

silent

Nieprzeczytany post autor: silent »

@Ribelo mógłbyś wrzucić statement jak otwierało transakcje ?

Awatar użytkownika
kubuś puchatek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kubuś puchatek »

Czy wystarczy wrzucić plik "the now beast!.mq4 do expertsów i będzie hulać? o co chodzi z plikami z rozszerzeniem set? thnx za pomoc.

skrzat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: skrzat »

Plki set są to ustawienia dla EA, które można wgrać przy pomocy przycisku Ładuj we właściwościach strategii (F7)

darekj
Bywalec
Bywalec

Re: The New Beast!

Nieprzeczytany post autor: darekj »

Ribelo pisze:Długo by opisywać, jak to dokładnie działało, jak działa teraz, a jak chcę by działało...a opiszę chętnie, jeśli tylko chętni by słuchać się pojawią.
Wydawalo mi sie, ze chetnie bym poczytal. Wrzucilem jednak do testera i po paru testach juz mi sie odechcialo ... Dodam, ze na EURUSD wyglada to podobnie. Testowalem biezacy rok. EA otwiera 2 dlugie pozycje na przelomie sierpnia i wrzesnia, ktore koncza sie na poczatku pazdziernika wyzerowaniem konta (1000 pips straty na kazdej pozycji). Ustawienia do testow z pliku set. Dziala to podobnie jak te wszystkie martyngaly bez SL. Jak dla mnie to EA to smiec.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

Re: The New Beast!

Nieprzeczytany post autor: siersciuch »

darekj pisze:
Ribelo pisze:Długo by opisywać, jak to dokładnie działało, jak działa teraz, a jak chcę by działało...a opiszę chętnie, jeśli tylko chętni by słuchać się pojawią.
Wydawalo mi sie, ze chetnie bym poczytal. Wrzucilem jednak do testera i po paru testach juz mi sie odechcialo ... Dodam, ze na EURUSD wyglada to podobnie. Testowalem biezacy rok. EA otwiera 2 dlugie pozycje na przelomie sierpnia i wrzesnia, ktore koncza sie na poczatku pazdziernika wyzerowaniem konta (1000 pips straty na kazdej pozycji). Ustawienia do testow z pliku set. Dziala to podobnie jak te wszystkie martyngaly bez SL. Jak dla mnie to EA to smiec.
no umie tylko jeden miesiac MC, na dwa lata. ale o jeden miesiac za duzo, brak SL to jego najwieksza bolączka
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.

adrian2-6
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: adrian2-6 »

witam i jak Panowie testy chetnie poslucham waszych opini.

ODPOWIEDZ