W oparciu o samo sixth powstało kilka strategii. Ktoś wpadł na pomysł, że linie do ekranu przywiązane być nie powinny i zaczęto interesować się najwyższą i najniższą ceną z przedziału. i tak dzięki użytkownikowi Max powstały średnie ilość świeczek (dalej zwane BarCount), dla każdej pary osobno. Po prostu siadł...i policzył. Dolna i górna Sixth's już nie była przywiązana do ekranu, jednak sposób ich liczenia dalej był co najmniej dziwny. ChaserL okazał się mieć świetny pomysł, a co najważniejsze potrafił go wcielić w życie i stworzył funkcję opierającą się o CCI, która dynamicznie liczyła odpowiedni BarCount. Kto jest ciekawy znajdzie w kodzie.
W przeciągu całego tego czasu Steve wraz z, Macman'em oraz naningbobem, oraz kilka innych osób z FF dłubały robota opierającego się o sixth's. Tak powstał The Beast http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=263253
Najdłuższy temat o Robocie na chyba największym forexowym forum na świecie.
Długi czas zarabiałem, oraz wiele innych osób zarabiało dzięki niemu prawdziwe pieniądze u prawdziwego brokera. Projekt z racji braku pomysłów został zarzucony jakiś czas temu, jednak wiele osób dalej korzysta z jego owoców.
To tyle tytułem wstępu.
Jako wieli fan Bestii, nie mogłem się oprzeć, by jej nie przepisać od podstaw, pozbywając się wielu błędów...i zapewne tworząc jeszcze więcej nowych. Do wielu rzeczy wprowadziłem poprawki, wiele rzeczy wywaliłem.
Długo by opisywać, jak to dokładnie działało, jak działa teraz, a jak chcę by działało...a opiszę chętnie, jeśli tylko chętni by słuchać się pojawią.
Tak wiem. Dużo w kodzie jest rzeczy zbędnych, niepotrzebnych i niewykorzystywanych. Tak samo w dużo zbędnych ustawień w samym robocie, które wpływ na wynik mają żaden. Robota to jednak nie koniec jeszcze. Nazwijmy to wersją beta^
aaa...i by nie wyskawiłał błąd potrzebny jest wskaźnik. Dosłownie jest potrzebny tylko po to by...nie wyskakiwał błąd...na razie;P
A jak robot zarabia?
Backtest z użyciem TickData Ducascopy.
test od 2011.02.01 do 2011.09.01

The Old Beast Tester Graph. 0.01 Lot
Oryginalna bestia
Total Profit: 442
DD: 255 = 19.29%
Total trades: 68

The New Beast Tester Graph. 0.01 Lot.
Moja prywatna bestia.
Total Profit: 1055
DD: 215 - 11%
Total trades: 125

The New Beast Tester Graph. 0.01 Lot per 300$.
Moja bestia ze zmiennym Lotem.
Total Profit: 20307
DD: 7201 - 67%
Total trades: 125
Zapraszam do testowania. Zmieniania, myślenia i dzielenia się uwagami.
Pozdrawiam.
Ribelo.