Swap zamiast lokaty
Swap zamiast lokaty
Tak dzisiaj sie zastanawialem nad pewnym rozwiazaniem. Zapewne nie jest odkrywcze, bo na tym forum juz istnieje podobna opcja z USDHKD; ale do rzeczy.
Od jakiegos czasu zastanawial mnie sens trzymania pieniedzy na koncie lokacie lub koncie oszczednosciowy. To co banki oferuja czesto jest ponizej inflacji, a jezeli jest powyzej, to niestety nadal nie jest duze oprocentowanie odejmujac od tego podatek belki. Dodatkowo brak mozliwosci wyciagniecia pieniedzy nie tracac odsetek czesto blokuje mnie przed zdecydowaniem sie na takie rozwiazania.
Dzisiaj zastanawialem sie nad wykorzystaniem mozliwosci jakie daje para EURCHF i jej ograniczony od dolu poziom 1.2000. Jak wiadomo w tym momencie jest to para glowne na dlugie pozycje, a swap przynajmniej w przypadku mojego brokera jest dodatni.
Na chwile obecna mam otwarte na tej parze pozycje od okolo 2ch miesiecy i patrzac na przyrost swapu wychodzi on duzo lepiej niz to co mozna osiagnac na lokatach bankowych. Do tego dochodzi rowniez mozliwosc podniesienia dolnego progu dla tej pary na 1.25 lub nawet 1.30 z docelowym 1.5.
Jezeli jest to prawda i wszelkie plotki beda miec pokrycie w rzeczywistosci to czy wrzucenie wiekszej kwoty i ustawianie kolejnych pozycji na pojawiajacych sie dolkach byloby dobra alternatywa dla lokaty z dodatkowa mozliwoscia zarobienia na pozycji?
Wrzucam to tutaj, bo wiele osob ma troche szerszy poglad na FX i inne inwestycyjne rozwiazania niz ja i moze zobacze dobre argumenty za jaki przeciw tej ideii.
Od jakiegos czasu zastanawial mnie sens trzymania pieniedzy na koncie lokacie lub koncie oszczednosciowy. To co banki oferuja czesto jest ponizej inflacji, a jezeli jest powyzej, to niestety nadal nie jest duze oprocentowanie odejmujac od tego podatek belki. Dodatkowo brak mozliwosci wyciagniecia pieniedzy nie tracac odsetek czesto blokuje mnie przed zdecydowaniem sie na takie rozwiazania.
Dzisiaj zastanawialem sie nad wykorzystaniem mozliwosci jakie daje para EURCHF i jej ograniczony od dolu poziom 1.2000. Jak wiadomo w tym momencie jest to para glowne na dlugie pozycje, a swap przynajmniej w przypadku mojego brokera jest dodatni.
Na chwile obecna mam otwarte na tej parze pozycje od okolo 2ch miesiecy i patrzac na przyrost swapu wychodzi on duzo lepiej niz to co mozna osiagnac na lokatach bankowych. Do tego dochodzi rowniez mozliwosc podniesienia dolnego progu dla tej pary na 1.25 lub nawet 1.30 z docelowym 1.5.
Jezeli jest to prawda i wszelkie plotki beda miec pokrycie w rzeczywistosci to czy wrzucenie wiekszej kwoty i ustawianie kolejnych pozycji na pojawiajacych sie dolkach byloby dobra alternatywa dla lokaty z dodatkowa mozliwoscia zarobienia na pozycji?
Wrzucam to tutaj, bo wiele osob ma troche szerszy poglad na FX i inne inwestycyjne rozwiazania niz ja i moze zobacze dobre argumenty za jaki przeciw tej ideii.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway
Pomysł jak najbardziej ciekawy. W przypadku eurchf akurat zysk na swapie jest pewnie niewielki (?). Podpowiem że dobrym wyborem może być para audchf lub nzdchf. Szczególnie po większych spadkach na nzdusd i audusd można pomyśleć nad zakupami.
W przypadku podnoszenie "pega" po dużym spadku na aud i nzd to będą idealne pary pod takie zagranie.
Dodano po 5 minutach:
Najlepszy to byłby i tak trade short na chfpln powyżej 4 pln.
W przypadku podnoszenie "pega" po dużym spadku na aud i nzd to będą idealne pary pod takie zagranie.
Dodano po 5 minutach:
Najlepszy to byłby i tak trade short na chfpln powyżej 4 pln.
Świetny pomysł, ale...
EURCHF to zła para... do tego.
polecam AUD - ale nie teraz - bo teraz to spadnie jak meteor w dół - przy kryzysie... ale jak już się ustabilizuje... wtedy.
przykład spekulacji:
Masz AUD po 0.5 dolca - przewalutujesz na AUD całe konto.
Może także - szukasz też takiego broka u którego środki na koncie są oprocentowane(coś jak australijski xtb.. ale broń - nie xtb)
AUSTRALIA charakteryzuje się jednymi z wyższych stóp%
Jeśli pojawia się koniunktura - dolar australijski zdrożeje dość szybko...
Napędzają go ceny surowców. ~2 lata znów będzie 1:1 do dolara...
tu masz +100% na kursie na koncie, dolicz oprocentowanie (swapy) to dodatkowy zysk. - za każdy dzień.[ 365x2lataxok.10$dzieńx1lot] ~21900 pln przy USD= 3zł albo można też liczyć... 730pips - pewne jak w banku
A propos AUD zostało już niewiele jak kilka tygodni - krótka będzie bardzo szybka... i gwałtowna.
[Escape from the sinking ship zwanym carrytrade] i tu nasz yen wtedy wystrzeli...
Do zrobienia kilka tys pips... na każdej z walut.
Dodano po 5 minutach:
Możesz jeszcze próbować modyfikować to dodając małego longa - kilka mikrolotów stanowiącymi niski % konta i z kolejnymi pending powyżej co kilkaset punktów (taka multi month piramida...)
To może dodać kolejne kilka tys $
Jest jeszcze kilka ciekawych pomysłów do tego... mam nadzieje, że te ci póki co wystarczą... :]
EURCHF to zła para... do tego.
polecam AUD - ale nie teraz - bo teraz to spadnie jak meteor w dół - przy kryzysie... ale jak już się ustabilizuje... wtedy.
przykład spekulacji:
Masz AUD po 0.5 dolca - przewalutujesz na AUD całe konto.
Może także - szukasz też takiego broka u którego środki na koncie są oprocentowane(coś jak australijski xtb.. ale broń - nie xtb)
AUSTRALIA charakteryzuje się jednymi z wyższych stóp%
Jeśli pojawia się koniunktura - dolar australijski zdrożeje dość szybko...
Napędzają go ceny surowców. ~2 lata znów będzie 1:1 do dolara...
tu masz +100% na kursie na koncie, dolicz oprocentowanie (swapy) to dodatkowy zysk. - za każdy dzień.[ 365x2lataxok.10$dzieńx1lot] ~21900 pln przy USD= 3zł albo można też liczyć... 730pips - pewne jak w banku

A propos AUD zostało już niewiele jak kilka tygodni - krótka będzie bardzo szybka... i gwałtowna.
[Escape from the sinking ship zwanym carrytrade] i tu nasz yen wtedy wystrzeli...
Do zrobienia kilka tys pips... na każdej z walut.
Dodano po 5 minutach:
Możesz jeszcze próbować modyfikować to dodając małego longa - kilka mikrolotów stanowiącymi niski % konta i z kolejnymi pending powyżej co kilkaset punktów (taka multi month piramida...)
To może dodać kolejne kilka tys $

Jest jeszcze kilka ciekawych pomysłów do tego... mam nadzieje, że te ci póki co wystarczą... :]
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴
skco dzieki za odpowiedz.
marekdt dzieki za szczegoly.
Nasuwaja mi sie kolejne pytania:
Gdzie szukac dolka na AUDUSD jesli dobrze zrozumialem Twoja wypowiedz marekdt
i druga rzecz, w tym momencie i niestety wszystkie srodki mam w zlotowkach, a jak widac zloty stoji teraz bardzo kiepsko i wymiana na jakiekolwiek inne waluty staje sie chyba maksymalnie nieoplacalna.
marekdt dzieki za szczegoly.
Nasuwaja mi sie kolejne pytania:
Gdzie szukac dolka na AUDUSD jesli dobrze zrozumialem Twoja wypowiedz marekdt
i druga rzecz, w tym momencie i niestety wszystkie srodki mam w zlotowkach, a jak widac zloty stoji teraz bardzo kiepsko i wymiana na jakiekolwiek inne waluty staje sie chyba maksymalnie nieoplacalna.
Czyli naliczanie swap'u jest zalezne od umiejscowienia brokera czy moze jego dostawcow plynnosci? A moze jeszcze inne czynniki na to wplywaja?marekdt pisze:Może także - szukasz też takiego broka u którego środki na koncie są oprocentowane(coś jak australijski xtb.. ale broń - nie xtb)
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway
Re: Swap zamiast lokaty
zobacz sobie co generuje ruch na forex, gigantyczny procent to właśnie swapyMajorGC pisze:Tak dzisiaj sie zastanawialem nad pewnym rozwiazaniem. Zapewne nie jest odkrywcze, bo na tym forum juz istnieje podobna opcja z USDHKD; ale do rzeczy.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, 01:26 przez woyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Dołek AUD-> dołek giełda. wysoka korelacja.MajorGC pisze:Gdzie szukac dolka na AUDUSD jesli dobrze zrozumialem Twoja wypowiedz marekdt
Tak jak napisałem ci wcześniej

cena surowców rośnie - aud się umacnia.
Ceny surowców spadają - AUD leci na pysk...
ceny surowców lecą na pysk - firmy z sektora górniczego/surowcowego lecą na pysk...
Masz tu jeszcze wykresik, który otworzy ci oczy:
http://stooq.pl/q/?s=es.f&d=20111118&c= ... g&r=audjpy
o co chodzi....
To jeszcze ci się przyda: przy stopach % (im niższe - tym mniej chętnych na Longi im wyższe tym więcej chętnych na longi )
Decyzje o zmianie-obniżeniu-lub zapowiedzi obniżenia stóp % w Australii moga skończyć się mocnym redukowaniem transakcji przez carrytraderów.
http://www.rba.gov.au/
http://twitter.com/#!/RBAInfo
Co do konstrukcji tego instrumentu - można to jeszcze bardziej skomplikować, żeby zwiększyć zyski.... pytanie jakim ryzykiem

Wątpię jednak, żeby bank dał się wciągnąć w finansowanie takiej "walutowej lokaty"... może pseudo privatebanking w noble bank ;] Chociaż tam kwoty od 0.5M min. lub od 1M to sa dla nich inwestycje. Jak dla mnie są beznadziejni... oferują śmieciowe produkty i rozwiązania, a kreują się na niewiadomo kogo... samemu można lepiej...
Swap jest naliczany kiedy masz otwartą pozycję... Masz swap dodatni lub ujemny - czasem także sswap zależy od brokera - warto porównać.
Trochę namieszałem - chodziło mi o to, że możesz mieć oprocentowane konto u brokera

a propos AUD: alea iacta est ...
Quo Vadis? Już wiesz ?
W oamawianym przypadku wystepuje ryzyko wiec do lokaty nie ma co porownywac.
Kiedys robilo sie tak ze otwieralo sie przeciwstawne pozycje u dwoch brokerow. Warunkiem jest to aby na jednym otworzyc pozycje z dodatnim swapem a u drugiego brokera pozycje przeciwstawna. Dodatkowym warunkiem jest aby ten drugi broker mial mozliwosc otwarcia tzw. "konta islamskiego". W takim rozwiazaniu znika ryzyko kursu instrumentu a dochodza tylko koszty prozwizji na koncie islamskim za otwarcie pozycji.
EDIT
Celem wyjasnienia i doprecyzowania:
Konto isalmskie zostalo stworzone specjalnie dla inwestorów wyznających islam - zgodnie z ich religią nie jest akceptowane zarabianie na np pożyczaniu pieniędzy. Jest to zabronione przez ta religie. Dlatego brokerzy maja w swojej ofercie tzw konta islamskie, na których nie pobiera się odsetek (w tym wypadku SWAP). Brokerzy nie naliczaja swapu tylko biora prowizje za otwarcie zlecenia (taj jak np u Nas ECN)
Wpisz w google: "konto islamskie +forex" i znajdziesz
Pzdr
Kiedys robilo sie tak ze otwieralo sie przeciwstawne pozycje u dwoch brokerow. Warunkiem jest to aby na jednym otworzyc pozycje z dodatnim swapem a u drugiego brokera pozycje przeciwstawna. Dodatkowym warunkiem jest aby ten drugi broker mial mozliwosc otwarcia tzw. "konta islamskiego". W takim rozwiazaniu znika ryzyko kursu instrumentu a dochodza tylko koszty prozwizji na koncie islamskim za otwarcie pozycji.
EDIT
Celem wyjasnienia i doprecyzowania:
Konto isalmskie zostalo stworzone specjalnie dla inwestorów wyznających islam - zgodnie z ich religią nie jest akceptowane zarabianie na np pożyczaniu pieniędzy. Jest to zabronione przez ta religie. Dlatego brokerzy maja w swojej ofercie tzw konta islamskie, na których nie pobiera się odsetek (w tym wypadku SWAP). Brokerzy nie naliczaja swapu tylko biora prowizje za otwarcie zlecenia (taj jak np u Nas ECN)
Wpisz w google: "konto islamskie +forex" i znajdziesz
Pzdr