Proste wskazniki dla początkującej ..

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
kara
Uczestnik
Uczestnik

Proste wskazniki dla początkującej ..

Nieprzeczytany post autor: kara »

Witam.
To moj pierwszy post. Początek przygody na rynku forex. Pierwszy zachwyt fx i gra z perspektywy czasu "na oko" przez pierwszy okres przynosila zyski,pozniej zaczelo byc gorzej i gorzej az do wtopy polowy depo. Dosc, trzeba sie do tego inaczej zabrac . Glowne powody strat to psychika ;-) Zbyt szybkie ucinanie zyskow, przedluzanie strat (bo moze sie jeszcze odwroci ) , otwieranie zbyt wielu pozycji naraz, w momencie stratnej pozycji otwieranie drugiej aby szybko cos odrobic co zazwyczaj konczy sie zle..itd. Na początek prosba wiec do was o polecenie prostych wskaznikow co do trendu ,najlepiej zestawienie moze jakis dwoch ? Czy np BOL i PAR SAR to dobre polączenie ? Z gory dziekuje za wyrozumialosc i pomocne rady ..

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Witamy na forum :)

Nie są potrzebne Tobie żadne wskaźniki, tylko zasłonią Tobie faktyczny obraz sytuacji na rynku.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Tu akurat się zgodzę z Michałem. Chociaż nie neguję wskaźników. Są ludzie którzy stosują je z powodzeniem.
Pytanie brzmi : Czy chcesz wskaźnik po to by Ci podpowiadał, czy oczekujesz że będzie to na zasadzie - czerwone - sell, zielone - buy... Jak to drugie to daleko nie zajdziemy... Wszystko trzeba analizować jako całość...

kara
Uczestnik
Uczestnik

Jako podpowiedz..wskaznik nie jest ostateczną wyrocznią a jednym z czynnikow wplywających na decyzje ..

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

kara pisze:Na początek prosba wiec do was o polecenie prostych wskaznikow co do trendu ,najlepiej zestawienie moze jakis dwoch ? Czy np BOL i PAR SAR to dobre polączenie ?
Przeczytaj co faktycznie pokazują te wskaźniki, jak są liczone i wtedy sama dojdziesz do tego czy to dobre połączenie. Kolejną sprawą jest dobór ich parametrów. Nikt nie zna Twojej strategii oraz tego jak chcesz grać. Niektóre wskaźniki są typowymi trend-followerami (np. różne MA), a niektóre mają na celu np. tylko odfiltrowywać handel od pewnych zachowań na rynku.

Czytać, eksperymentować, czytać i jeszcze raz eksperymentować ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

kara
Uczestnik
Uczestnik

MrYogi Byc moze faktycznie masz racje, im wiecej cudownych wynalazkow naotwierane tym bardziej nie wiem o co chodzi ;-) Osobiscie nie korzystasz z zadnego ? Tonący brzytwy sie chyta, wiec zaczelo sie testowanie czego sie da jako brakującego "elementu" .Musze chyba wszystko zacząc jeszcze raz od podstaw ;-)

raposo hehe no coz gdyby to bylo dla mnie takie proste to nie pytalabym o takie rzeczy ;-) no ale nic dzieki za pomoc .
raposo pisze: Czytać, eksperymentować, czytać i jeszcze raz eksperymentować Wink.
Co racja to racja !

Awatar użytkownika
Mihau
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mihau »

Tak jak napisał Cyb są tacy którzy dzięki wskaźnikom zarabiają, jednak wydaje mi się, że i tak większość ludzi po pewnym czasie przechodzi na Price Action. Na tym forum czytałem kiedyś kilka wpisów osób które pisały o tym jak zmarnowały czas grając kilka- kilkanaście miesięcy za pomocą wskaźników i eksperymentując z różnymi parametrami nie wiedząc, że można grać na czystym wykresie używając jedynie paru kresek :) Moja rada: najpierw zapoznaj się z tematem PA, a ewentualnie potem zajmiesz się wskaźnikami ;)

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=7917

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

Wydaje mi się, że granie na wskaźnikach w początkowej fazie wzmacnia samodyscypline i wiare we własne decyzje. Zawsze początkujący potrzebuje potwierdzenia czy robi coś dobrze czy źle...
Znajdź jakieś proste narzędzie i się szkol na nim. Mnie osobiście również pomogło EA do ustawiania SL z TS (Swiss Army EA). Które ładnie nawet te nie do końca zgodne wejścia zerowało, a nawet zamykało na plus, bo w przeszłości miałem problem z tym, że przetrzymywałem pozycje zbyt długo.
Kwestia TF'a na jakim grasz.
Powodzenia.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

kara pisze:MrYogi Byc moze faktycznie masz racje, im wiecej cudownych wynalazkow naotwierane tym bardziej nie wiem o co chodzi ;-) Osobiscie nie korzystasz z zadnego ? Tonący brzytwy sie chyta, wiec zaczelo sie testowanie czego sie da jako brakującego "elementu" .Musze chyba wszystko zacząc jeszcze raz od podstaw ;-)
Bez wskażników, jedyna sposób żeby zarabiać w dłuższym terminie i nie skakać z kwiatka na kwiatek.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

kara
Uczestnik
Uczestnik

Oblukalam jeszcze raz bol i par sar i chyba nie o taki duet mi chodzi..W sumie bez okreslenia dokladnie czego oczekuje bedzie ciezko cos wybrac,przysiądę jeszcze raz do AT. Jesli chodzi o strategie , to jest w drodze ze tak powiem ;-) Do tej pory raczej skalp bez wiekszej strategii z racji tego wiec male tf , jak sobie to wszystko jakos poukladam to chcialabym sie przerzucic na wyzsze np H4.
Dziękuję za wszystkie rady,linki i pw niektore bardzo pomocne ;-)

ODPOWIEDZ