Kasa wplynela na konto czyli ewidentny zysk, przeliczamy ta kwote po srednim kursie NBP i placimy od niej 19%. To jest tylko moje przemyslenie, bo jeszcze nie zaczalem rozliczac sie za 2007

No właśnie, a co w przypadku jeśli robi to automat który jest w stanie otworzyć xxx pozycji dziennie, oblicznie tego może zająć miesiąc, no cóż... ciężkie życie tradera... chyba lepszym wyjściem jest suma wszystkich wypłat od brokera i z tego podatek, bo to jest tak naprawdę zarobek...goose pisze: Jak ktos skalpuje i robi np. 15 transakcji dziennie to daje okolo 3000 transakcji rocznie.
Ale to wciaz jest prawie 300 pozycji zamiast kilku... Bo jak to przemyslalem to przeciez mozesz sporo stracic na tym ze obliczasz po dziennym kursie usd i jesli liczysz w ten sposob to moze sie okazac ze podatek moze byc wyzszy niz te 19% wskutek zmiany kursu. Uwazam ze dochod to jest cos co otrzymalismy - przeciez za umowe o prace nie rozliczasz sie w sposob dzienny tylko agregujesz do miesiaca - momentu wyplaty. Analogicznie moznaby agregowac dochody z fx, a okes zalezalby od wyplaty srodkow.Nie liczymy każdej transakcji tylko przeliczamy cały dzienny utarg np 106,21 usd na pln .po śr. NBP z tego dnia. Wpłate lub wypłate do/od brookera na pln przelicza nam bank ,i te kwoty wpisujemy.
Przeciez chyba nie moga Ci pojechac 75% po dochodach ktore wykazales w zeznaniu. A te ukryte, jesli nie byly duze, to jak Ci udowodnia, ze nie wplaciles do brokera wiecej niz wyplaciles?mrok pisze:Ja podobnie wiec nie zamierzam fatygowac skarbowki. Pytanie co mi grozi jesli w przyszlym roku bedzie lepiej, postanowie sie z tego rozliczyc, a ktos sie kapnie ze mialem jakis dochod z forexu wczesniej?? 75% od okrytych dochodów czy całości???ja tez jeszcze niewiele zarobilem i nie wyplacalem wiec nie trzeba sie az bardzo z odpowiedzia spieszyc...
No wlasnie o to mi chodzilo... Bo placiliby mi co miesiac i co wtedy? rozumiem ze kurs na koniec miesiaca? Ok jak widze do podatku od zyskow kap nie nalezy stosowac analogii z pitu...Yankiee jeśli płacili by ci codziennie w obcej walucie to też musiałbyś codziennie przeliczać.