Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual trading)

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Marksman
Uczestnik
Uczestnik
Posty: 2
Rejestracja: 04 kwie 2013, 18:01

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: Marksman » 05 kwie 2013, 10:58

Witam wszystkich

Co sądzicie nt. ręcznego przeglądania rynków świeca po świecy i szukania swoich sygnałów wejścia? Bez żadnych testerów strategii, ani innych wspomagaczy?

Z danymi historycznymi wtedy nie ma problemu, bo samemu przeglądasz wykres na swojej platformie transakcyjnej. Dodatkowo człowiek uczy się cierpliwości, wytrwałości i podążania za Planem tak potrzebnych w tradingu.
Oczywiście wiem, że przegląd 5 lat wstecz barów 1m tylko jednego rynku to masakra, ale miałoby się pewność, że nic nie nawali.
Może mi tak łatwo mówić, bo ja gram na barach dziennych (praca 8-16 nie pozwala inaczej). Ale i tak uważam, że dla chcącego nic trudnego.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9128
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: raposo » 05 kwie 2013, 14:40

Pewnie, że możesz tak zrobić. Jest to czasochłonne, mozolne i męczące ale sam tak się uczyłem lata temu jak jeszcze nie było żadnych symulatorów. Analiza świeca po świecy wszystkich głównych par przez całe noce - piękne czasy :).
- RABATY u brokerów ECN, STP, NDD
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
ForexClub.pl - IC Markets (-21%) - Tickmill (-10%)- XTB (Pakiet książek) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 815
Rejestracja: 17 wrz 2008, 15:27

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 » 28 cze 2013, 17:37

Na platformie Saxo jest obszerna historia na niskich interwalach. Troche dlugo zajmuje wczytywanie z przesuwaniem wykresu wstecz ale dotarlem do koncowki 2011 roku na M5. Nie wiem jak z jakoscia, ale znajac Saxo wydaje mi sie, ze moze dosyc dobrze odzwierciedlac ceny na historii.

Awatar użytkownika
thorxahest
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 27
Rejestracja: 29 lut 2012, 21:20
Lokalizacja: Kielce

Re:

Nieprzeczytany post autor: thorxahest » 03 lis 2013, 18:35

Forex Strategy Builder
http://forexsb.com/

Tu powyżej jak zrobiłem strategię dla 2xEMA, coś nie działała - nie wiem dlaczego.

Za to poniżej jest jakby ulepszona wersja powyższej strony, zrobiłem podobnie i tu już wszystko śmiga 8)

http://www.forexeadvisor.com/expert_generator.aspx
MA Fan

darsmi0
Bywalec
Bywalec
Posty: 12
Rejestracja: 26 mar 2015, 20:17

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: darsmi0 » 14 sie 2016, 14:42

Czy ktoś ma jakiś poradnik ażeby nauczyć obsługi forex strategy builder albo jakiegoś innego testera. Chce tylko po przyjściu z pracy puścić sobie wykresy i na nich ćwiczyć tak aby wykres m5 puścić co 30 sek.

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła
Posty: 346
Rejestracja: 26 paź 2009, 10:38
Lokalizacja: z kątowni

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński » 13 wrz 2016, 07:56

Marksman pisze:
Co sądzicie nt. ręcznego przeglądania rynków świeca po świecy i szukania swoich sygnałów wejścia? Bez żadnych testerów strategii, ani innych wspomagaczy?.


Jak tak sprawdzam rynki 20-25 lat wstecz... Właśnie obserwując sygnał po sygnale. Nie używam automatów. Gdyż warunki jakie muszą spełniać sygnały nie dadzą się zaprogramować.Uważam takie podejście za bardziej fachowe (w moim oczywiście odczuciu i przekonaniu)

Tysiące kartek A4 z porcją uwag i sytuacji skrajnych. Zamieniam to w swoją biblię metod jakie wykorzystuje.Widać postęp tj. Ewolucja Trader`a...Wnioski wyciągają się same po dokładnej obserwacji
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

psk89
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 34
Rejestracja: 21 cze 2016, 07:39

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: psk89 » 04 mar 2017, 09:34

Witam,

Czy istnieje jakaś darmowa nakładka na tester w mt4?
Opcje jakie by mnie interesowały:
-zmiana szybkości tworzenia się świec
-nakładanie własnego szablonu wykresu

Na youtube widziałem właśnie coś takiego co spełniałoby te oczekiwania ale nie jest za free:
https://www.youtube.com/watch?v=z7LFwEkP6lg

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9128
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: raposo » 04 mar 2017, 10:27

psk89 pisze:Witam,

Czy istnieje jakaś darmowa nakładka na tester w mt4?
Opcje jakie by mnie interesowały:
-zmiana szybkości tworzenia się świec
-nakładanie własnego szablonu wykresu

Na youtube widziałem właśnie coś takiego co spełniałoby te oczekiwania ale nie jest za free:
https://www.youtube.com/watch?v=z7LFwEkP6lg

Pozdrawiam
Cześć,

Na szybko przejrzałem film więc być może czegoś dopatrzyłem ale on tam chyba pokazuje standardowy Backtester (ikona lupy i kartki papieru na górnym pasku narzędziowym), który jest dostępny w każdym MT4 :). Tylko jest kilka "tricków".

1) zaznacz tryb wizualizacji
2) wtedy aktywuje się pasek prędkości kreślenia świec
3) skonfiguruj wszystko
4) daj Start -> otworzy się wykres -> zatrzymaj test -> włącz sobie szablon
Możesz zapisać szablon o nazwie "tester" - wtedy w każdym teście automatycznie otworzy Ci się właśnie ta templatka.

No i z grubsza tyle.

A jakby brakowało Ci danych historycznych to tutaj dowiesz się co i jak:
https://forexclub.pl/wydluzenie-histori ... dukascopy/
- RABATY u brokerów ECN, STP, NDD
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
ForexClub.pl - IC Markets (-21%) - Tickmill (-10%)- XTB (Pakiet książek) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

psk89
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 34
Rejestracja: 21 cze 2016, 07:39

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: psk89 » 04 mar 2017, 12:30

Dzięki za odpowiedź.
Problem u mnie jest taki, że w moim mt4 nie widzę opcji "tryb wizualizacji".
Nie wiem czy dobrze patrzę ale z tego co mi się wydaję to powinno być mniej więcej w lewym dolnym rogu testera ale u mnie tego nie widzę.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9128
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: Symulacje MT4 - ręczne testowanie systemów (manual tradi

Nieprzeczytany post autor: raposo » 04 mar 2017, 12:32

Rozciągnij okno w gore. Domyślnie mi tez je ucina ;).
- RABATY u brokerów ECN, STP, NDD
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
ForexClub.pl - IC Markets (-21%) - Tickmill (-10%)- XTB (Pakiet książek) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ