To wyobraź sobie, że jesteś DI, przychodzisz do nowej pracy i dostajesz w zarządzanie Fundusz Akcyjny spółek notowanych na GPW, zapis Statutu mówi, że akcje te stanowią co najmniej 75% aktywów netto.
Co robisz w takiej sytuacji ?
To wyobraź sobie, że jesteś DI, przychodzisz do nowej pracy i dostajesz w zarządzanie Fundusz Akcyjny spółek notowanych na GPW, zapis Statutu mówi, że akcje te stanowią co najmniej 75% aktywów netto.
Już któryś raz dopraszasz się wyników. Skoro tak to może zacznij od siebie skoro tego wymagasz od innych.trisidginto pisze: ↑06 sie 2024, 20:27
Eee tam, to wiadomo, myślałam ze naprawdę coś masz, a tu tylko sztuczne rozdzielenia włosa
Poczytaj tę historię a propos WIG20 i zarządzania kapitałem.trisidginto pisze: ↑06 sie 2024, 21:24To wyobraź sobie, że jesteś DI, przychodzisz do nowej pracy i dostajesz w zarządzanie Fundusz Akcyjny spółek notowanych na GPW, zapis Statutu mówi, że akcje te stanowią co najmniej 75% aktywów netto.
słabo pamiętasz, ja pokazywałam, że prosta martyngałowa EA ze strony Dukascopy nie zarabia, moja EA to coś innego niż martyngał, zupełnie inaczej zbudowana, o co innego oparta, a wyniki z jej testów pokazywałam, nie ma nic wspólnego z martyngałem, bo nie tędy droga wg mnieCblondyn pisze: ↑06 sie 2024, 22:20Już któryś raz dopraszasz się wyników. Skoro tak to może zacznij od siebie skoro tego wymagasz od innych.trisidginto pisze: ↑06 sie 2024, 20:27
Eee tam, to wiadomo, myślałam ze naprawdę coś masz, a tu tylko sztuczne rozdzielenia włosa
Jeśli dobrze pamietam to miałaś kiedyś już pokazać "super" wyniki jakiegoś tam AE. No i co z tymi wynikami? To było coś opartego o martyngał jeśli mnie pamięć nie myli.
I co do tego ma jakiś włos?
To ciekawe, że polscy prokuratorzy jechali do USA za nim, bo jeśli był w Polsce to ewidentnie nie miał prawa tego robićSEROL666 pisze: ↑06 sie 2024, 22:54Poczytaj tę historię a propos WIG20 i zarządzania kapitałem.trisidginto pisze: ↑06 sie 2024, 21:24To wyobraź sobie, że jesteś DI, przychodzisz do nowej pracy i dostajesz w zarządzanie Fundusz Akcyjny spółek notowanych na GPW, zapis Statutu mówi, że akcje te stanowią co najmniej 75% aktywów netto.
Jeden z kolesi pisał do znanej gazetki/portalu na temat WIG20 (w międzyczasie próbował zostać DI) po latach praktyki i inwestowania prywatnych pieniędzy stwierdził że jest dobry i miał realne wyniki inwestycyjne. Wiedział że na polskim rynku ze względu na ograniczenia prawne nic nie zdziała więc zebrał ekipę utworzyli spółkę w stanie Delaware w USA. Wszystko dograne w Ameryce pod względem prawnym oraz to że ich działalność nie wadzi naszemu polskiemu prawu - zapięte na tip-top. Zaczynają działać i zbierają pierwszych inwestorów i nagle ni stąd ni zowąd wjeżdża polska prokuratura....
Przesłuchania, wezwania groźby aresztu, blokady na rachunkach, zabranie paszportu. Nawet jego żona stwierdziła że chyba prokurator ma rację i się z nim rozwiodła. Efekt końcowy - spółka, która miała inwestować w WIG20 już nie istnieje a inwestorzy wycofali kapitały.
NIe pojechali do USA....trisidginto pisze: ↑06 sie 2024, 23:45To ciekawe, że polscy prokuratorzy jechali do USA za nim, ale nadal był polskim obywatelem i obowiązywało go polskie prawo, zwłaszcza jak tu miał miejsce stałego pobytu
zastanawiam sie tylko, ze znam Polaka, który w USA pracuje w zarządzaniu funduszami, jest tam już wiele lat, nie wiem czy jest na stałym pobycie czy ma już obywatelstwo, ale zrobił tam fajną karierę, wiem, że zdawał tam jakiś egzamin czy egzaminy i jakoś mu się udało
może tu chodzi o rozliczenia podatkowe i siedzibę zamieszkania ? aż na tyle nie znam tych przepisów
To masz odpowiedź, jesteś tutaj to jest polska jurysdykcja, nie wolno tego robić, powinien był jechać do USA, wtedy byłoby OKSEROL666 pisze: ↑07 sie 2024, 00:02NIe pojechali do USA....trisidginto pisze: ↑06 sie 2024, 23:45To ciekawe, że polscy prokuratorzy jechali do USA za nim, ale nadal był polskim obywatelem i obowiązywało go polskie prawo, zwłaszcza jak tu miał miejsce stałego pobytu
zastanawiam sie tylko, ze znam Polaka, który w USA pracuje w zarządzaniu funduszami, jest tam już wiele lat, nie wiem czy jest na stałym pobycie czy ma już obywatelstwo, ale zrobił tam fajną karierę, wiem, że zdawał tam jakiś egzamin czy egzaminy i jakoś mu się udało
może tu chodzi o rozliczenia podatkowe i siedzibę zamieszkania ? aż na tyle nie znam tych przepisów
Tam była spółka na prawie Delaware. Zarządzali z PL. Mieli wszystkie licencje wymagane przez USA i wszystko mieli "dograne" w ramach polskiego prawa to i tak dojechał ich polski prokurator bo działali z PL. Tu mieli rodziny. Polskie prawo jest tak skonstruowane że pozwala dojechać każdego.
Oni musieli by fizycznie zamieszkać w USA aby ich nie dopadli. Po latach dowiedzieli się że lobbyści z sektora finansowego ich dojechali tak u nas to wygląda.
Z tymi ograniczeniami ? Stałbym się niewolnikiem systemu i pewnie robiłbym to co reszta mając w D klienta. Tej odpowiedzi oczekiwałaś ?trisidginto pisze: ↑06 sie 2024, 23:50nie odpowiedziałeś Serol co zrobiłbys gdybyś był DI, który przyszedł do nowej pracy i dostałbyś taki fundusz do zarządzania