Serwis Forex-nawigator.biz korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [Zamknij tą informację]

Dzisiaj jest 26 mar 2019, 08:03    



Roboty - cała prawda o automatach, czy można ją poznać?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

Bemowo

Maniak

Maniak

  • Posty: 1975
  • Rejestracja: 15 lis 2011, 14:00

Nieprzeczytany post08 mar 2012, 02:43

Aby zrobić dobry automat potrzebne są właściwe dane !!!!!!!!
Te historyczne dostępne z platformy to śmmieci.
Załączam efekt mojej 3 miesięcznej pracy !!!!
Automat rozpoczynał od 10 000 $. Dokonał 350 transakcji w okresie 01.01.2010 - 01.09.2011 na parze EUR/USD
Wszystkie transakcje były o nominale 5.5 lota.
Automat nie uśrednia pozycji.
Automat pomimo chorego nominału nie wyłożył się.

Obecnie od 2 dni testuję go na demo na 15 parach równolegle.

Osoby zainteresowane pisaniem automatu zapewniam, że jest to droga przez mękę.
Zaloguj się (lub zarejestruj), aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline
Awatar użytkownika

freakout

Maniak

Maniak

Nieprzeczytany post08 mar 2012, 03:03

Prawda jest taka że lepiej modyfikować stworzone już automaty niż pisać je od nowa :) Wiem to po sobie - kiedyś szukałem darmowych EA w sieci, znalazłem ich kilkadziesiąt, ale tylko 1 z nich okazał się być dobry... Przerobiłem go trochę, popracowałem i zarabia całkiem nieźle :) Nie jest to coś co z tysiaka zrobi bańkę w rok, ale jak na swoje wymogi to jestem zadowolony :D
Offline

JAREK67

Maniak

Maniak

Nieprzeczytany post08 mar 2012, 06:22

Bemowo pisze:Osoby zainteresowane pisaniem automatu zapewniam, że jest to droga przez mękę.

Myślę, że przesadzasz. Pomijając kwestię podstawową, którą jest umiejętność pisania/programowania. To tak długo jak długo masz nowe pomysły dotyczące sposobu gry. Masz prawo sądzić, że Św. Graal jest tuż za rogiem. :lol:
Offline
Awatar użytkownika

Bemowo

Maniak

Maniak

  • Posty: 1975
  • Rejestracja: 15 lis 2011, 14:00

Nieprzeczytany post08 mar 2012, 19:29

Programistą nie jestem, ale posiadam dobry szablon, za pomocą którego można tworzyć bardzo zróżnicowane konfiguracje.
To, co udało mi się stworzyć wydaje się być stabilne i dość bezpieczne.

Automat przez dwa dni otwierał pozycje na różnych parach. Dzisiaj zgarnąłem zyski (na razie wirtualne)
Pomysły i założenia co do otwierania pozycji skończyły mi się więc pozostanę przy tym co mam.

Ale jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł na napisanie automatu, to chętnie poświęcę swój czas na konsultacje.
Na pewno dysponuję dobrymmi danymi na których można sprawdzić urządzenie.

Dodano po 41 minutach:

http://www.youtube.com/watch?v=6_cEnJw2sjU

Oglądałem to.
test z 2-3 miesiący trochę mało.

Mogę pokazać lepsze (sam początek jest ok)

Podobnie jak ja to uczyniłem parametry zostały zmaksymalizowane.
wielkość pozycji 0.2 lota, a w pewnym momencie otwartych pozycji było ok 20-30.
Czyli 4 loty kapitał 20 000 zł - gorąco.

Ciekawe co było potem?
Offline

green7

Maniak

Maniak

Nieprzeczytany post08 mar 2012, 19:41

Bemowo pisze:Na pewno dysponuję dobrymmi danymi na których można sprawdzić urządzenie.


Skąd te dane jaki okres, jaki TF i jakie pary obejmują ?
Green
Obrazek
Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

personov

Pasjonat

Pasjonat

  • Posty: 1484
  • Rejestracja: 09 sie 2009, 20:27
  • Lokalizacja: Głogów
  • Pochwały: 39

Nieprzeczytany post08 mar 2012, 19:52

Ja nie przywiązuję wagi do dobrych danych historycznych. Dobre dane ? Co to jest ? Bardzo dobre dane ? Słabsze dane ?
Paranoja. Przecież to już było, a robot ma zarabiac nie na historii tylko na takim wykresie jakiego nikt jeszcze nie zna.
Jeśli według Was "dobre dane" to takie, które najdokladniej odzwierciedlają taki wykres jaki był to pytam się : po co ?
Dobry robot ma zarabiać na każdych danych. Takich z Ducascopy i takich z XTB.
I nawet na takich zmyślonych, z palca wyssanych - bo nikt nie wie jaki wykres będzie jutro, czy za tydzień.
Solą życia jest kasa.
Offline

Fx_boy

Pasjonat

Pasjonat

  • Posty: 606
  • Rejestracja: 30 maja 2011, 07:31

Nieprzeczytany post08 mar 2012, 20:00

Bemowo pisze:Osoby zainteresowane pisaniem automatu zapewniam, że jest to droga przez mękę

Niewątpliwe tak, tym bardziej jeśli ktoś zaczyna od zera.
freakout pisze: Przerobiłem go trochę, popracowałem i zarabia całkiem nieźle

Przerobiłeś bez posiadania wiedzy w zakresie mql?
JAREK67 pisze:Myślę, że przesadzasz. Pomijając kwestię podstawową, którą jest umiejętność pisania/programowania

Więc może jednak nie męka?
Bemowo pisze:Programistą nie jestem, ale posiadam dobry szablon

Jak to rozumieć, szablon wystarczy bez umiejętności pisania w mql?
green7 pisze:Skąd te dane jaki okres, jaki TF i jakie pary obejmują ?

Green, jaka jest Twoja opinia na temat "grzebania" w EA przez mniej doświadczonych adeptów mql?, - pytanie do wiarusa :wink:
personov pisze:Ja nie przywiązuję wagi do dobrych danych historycznych. Dobre dane ? Co to jest ? Bardzo dobre dane ? Słabsze dane ?
Paranoja. Przecież to już było, a robot ma zarabiac nie na historii tylko na takim wykresie jakiego nikt jeszcze nie zna.

No właśnie, dużo było na forum na temat tego, że historyczne dane niejednokrotnie mogą EA wręcz wprowadzać w błąd?
Dziękuję i pozdrawiam.
Offline

JAREK67

Maniak

Maniak

Nieprzeczytany post08 mar 2012, 20:30

Bemowo pisze:Czyli 4 loty kapitał 20 000 zł - gorąco.

Muszę Cię zmartwić. Kapitał 20 000 Euro. To jest robot, którym gram ponad rok. On ma wielki potencjał. Spójrz na to -
http://www.youtube.com/watch?v=iMVTboB6 ... re=related
problem w tym, że nigdy nie wiadomo jak sytuacja fantastycznie może się rozwinąć. Z reguły sam zabijam takie trejdy, zanim się o tym przekonam. :roll:

Dodano po 9 minutach:

Fx_boy pisze:Bemowo napisał:
Programistą nie jestem, ale posiadam dobry szablon

Ja zaczynałem od tego. http://sufx.core.t3-ism.net/ExpertAdvisorBuilder/
6 lat temu :lol:
Również nie jestem programistą. Pewnie gdybym był to efekty przyszłyby szybciej.
Offline
Awatar użytkownika

matka

Pasjonat

Pasjonat

  • Posty: 642
  • Rejestracja: 17 lis 2008, 15:53
  • Lokalizacja: KT1
  • Pochwały: 10

Nieprzeczytany post08 mar 2012, 21:29

personov pisze:Ja nie przywiązuję wagi do dobrych danych historycznych. Dobre dane ? Co to jest ? Bardzo dobre dane ? Słabsze dane ?
Paranoja. Przecież to już było, a robot ma zarabiac nie na historii tylko na takim wykresie jakiego nikt jeszcze nie zna.
Jeśli według Was "dobre dane" to takie, które najdokladniej odzwierciedlają taki wykres jaki był to pytam się : po co ?
Dobry robot ma zarabiać na każdych danych. Takich z Ducascopy i takich z XTB.
I nawet na takich zmyślonych, z palca wyssanych - bo nikt nie wie jaki wykres będzie jutro, czy za tydzień.

A na jakiej podstawie wybierasz sposób gry? Nie zwracając uwagi na rynek wymyślasz coś, co wg. Ciebie po prostu powinno działać? Czy raczej wybierasz coś, co ma jakiś związek z dotychczasowym zachowaniem rynku? Przepraszam za sarkazm. Wiadomo, że tylko to drugie ma sens i dlatego właśnie potrzebne Ci są dane dobrej jakości.
Obrazek
Unfortunately, more to come
Offline
Awatar użytkownika

personov

Pasjonat

Pasjonat

  • Posty: 1484
  • Rejestracja: 09 sie 2009, 20:27
  • Lokalizacja: Głogów
  • Pochwały: 39

Nieprzeczytany post08 mar 2012, 21:49

matka pisze:Przepraszam za sarkazm.

Nie gniewam się mamo ;)
Wiadomo, że wybieram coś, co ma związek z dotychczasowym zachowaniem rynku, jednak traktuje to tylko jako "szkielet" zachowania rynku i najdrobniejsze szczególiki nie mają tu znaczenia. Przecież jeśli historia ma być tylko "zarysem" tego co może sie zdarzyć w przyszłości to wartości co do jednego pipsa nie muszą mieć znaczenia.
Solą życia jest kasa.
PoprzedniaNastępna

Wróć do Forex - dyskusje ogólne

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

cron