Psycholog na giełdzie
-
- Fanatyk
Re: Psycholog na giełdzie
24 już niedługo-czas pierwszego testu-doświadczenia
-
- Stały bywalec
kolejny tydzien na plusie, tym razem większy niż zwykle
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Stały bywalec
aż sie zdziwiłem

pojawiłą się w pierwszym poście niespójność
"Czas pierwszego testu - kwartał.
Start 24.04-koniec okolice 24.06"
Kwartał to oczywiście okolice 24.07, jednak zważając na to, że po miesiącu Admiral skasował mi demo i musiałem zaczynać od nowa według mnie aby to miało sens trzeba przedłużyć do 24.08
Obecnie po miesiącu grając 0.1l z 10000 euro mam 10168 euro (demo)
Pozdro!
Moje wnioski z tego tygodnia
Dzięku absurdowi tej "strategii" łatwiej obserwować mi myśli i emocje które przeze mnie przepływają. W praktyce większość strategii przynajmniej w okresie testów powinna tak wyglądać, tzn że trzymamy się założen przez dany odcinek czasu. Mimo tego, że mam dużo pracy w tygodniu, mimo tego, że to tylko demo, mimo tego, że to rzut monetą i "to nei może działać" cały czas gdzieś przewijają mi się myśli
-"to nie może być tak proste"
-"pewnie zaraz coś się zjebie"
-''potrzebuje bardziej profesjonalnego podejścia"
Oczywiście zauważam i puszczam. Zabawa z umysłem
Zobaczymy co będzie dalej
Jest było już wiele testów tego typu prędzej czy później wielka statystyka wejdzie do zabawy.
Pisałem czas na zmiany. Póki co wieje nudą. Powodzenia
Pogooglaj sobie "in english" to dowiesz się gdzie to prowadzi

"If music is dying musicians are killing it" - MP
-
- Stały bywalec
Nie twierdzę, że nie masz racji. Ja tu trenuje trzymanie się zasad
A że wieje nudą? O to chodzi! Nie szukam w tradingu emocji
Co tydzień fascynuje mnie jak przewrotny jest ludzki umysł. Od początku piszę jasno jaki jest mój obecny cel i co tydzień ktoś pisze, że ta strategia nie działa
Daje do myślenia, w jaki sposób odbieramy informacje
Jeśli chodzi o obserwacje siebie. Kolejny tydzień na plusie. Zacząłem zauważać w sobie rosnące poczucie pewności, że ta strategia "działa". Tak, rzut monetą
Pokazuje to, że pewnych błędów poznawczych nie da się wykorzenić i jedyny sposób, aby je obejść to świadome metodyczne działanie

Co tydzień fascynuje mnie jak przewrotny jest ludzki umysł. Od początku piszę jasno jaki jest mój obecny cel i co tydzień ktoś pisze, że ta strategia nie działa

Jeśli chodzi o obserwacje siebie. Kolejny tydzień na plusie. Zacząłem zauważać w sobie rosnące poczucie pewności, że ta strategia "działa". Tak, rzut monetą

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
O jakich emocjach możesz mówić? Otwierasz pozycje i nawet ich nie oglądasz. Po czasie widzisz jedynie ich wynik. Tym bardziej, że nawet na wyniku specjalnie ci nie zależy bo to demo. I rodzaj testu. Wpłać real 10 000 lub 100 000 euro to zobaczysz, czy nie będzie emocji

-
- Stały bywalec
no bo właśnie o to mi chodziCblondyn pisze: ↑24 cze 2023, 12:30O jakich emocjach możesz mówić? Otwierasz pozycje i nawet ich nie oglądasz. Po czasie widzisz jedynie ich wynik. Tym bardziej, że nawet na wyniku specjalnie ci nie zależy bo to demo. I rodzaj testu. Wpłać real 10 000 lub 100 000 euro to zobaczysz, czy nie będzie emocji![]()
"brak emocji" da się wytrenować chociażby poprzez świadomą i stopniową ekspozycję. to min. robię prowadząc ten dziennik i obserwując co dzieje się we mnie już nawet na koncie demo. kiedy wejdę na RL oczywistym jest, że będzie to intensywniejsze, więc oswojenie się z tym i zrozumienie dynamiki tego się dzieje we mnie powinno przynieść korzyśc w przyszłości
czy tak będzie? sprawdzę

Mateuszu, bardzo bym chciała aby Twój wątek żył jak najdłużej i aby nikt Ci go nie trolował. Przeczytałam Tej wątek cały - a właściwie Twoje wypowiedzi, bo reszty - po takim czasie bycia tu - czytać nie potrzebuję bo i tak wiadomo, kto i co powie, kto strzeli fochem, światłą myślą, kto kogo zwyzywa.
Niestety:
Ciekawa jestem, jak się rozwinie i wątek i Ty. Byłoby super, jakbyś czasem napisał coś z punktu widzenia psychologa, to mega ciekawe. Choć nie żywię zbyt dużej nadziei, vide wyżej
Powodzenia, i jeśli możesz - nie daj się zniechęcić do pisania tutaj.
Niestety:
to jest tu standard, a to o czym piszesz to wierzchołek góry lodowej.Mateusz Psycholog pisze: ↑13 maja 2023, 15:20Jak zobaczyłem ile nabiliście stron to się ucieszyłem, kiedy jednak zacząłem czytać to mi przeszło
Nie spodziewałem się, że może panować tutaj tak niski poziom. Mam na myśli głównie wyzwiska i "mierzenie się na kutasy"
Czy tutaj nie ma moderacji? Z tych 21 stron merytoryczne może by było 3-4
Ciekawa jestem, jak się rozwinie i wątek i Ty. Byłoby super, jakbyś czasem napisał coś z punktu widzenia psychologa, to mega ciekawe. Choć nie żywię zbyt dużej nadziei, vide wyżej

Ja szlam tą drogą, sprawdziła się na 110%.Mateusz Psycholog pisze: ↑24 cze 2023, 13:43no bo właśnie o to mi chodziCblondyn pisze: ↑24 cze 2023, 12:30O jakich emocjach możesz mówić? Otwierasz pozycje i nawet ich nie oglądasz. Po czasie widzisz jedynie ich wynik. Tym bardziej, że nawet na wyniku specjalnie ci nie zależy bo to demo. I rodzaj testu. Wpłać real 10 000 lub 100 000 euro to zobaczysz, czy nie będzie emocji![]()
"brak emocji" da się wytrenować chociażby poprzez świadomą i stopniową ekspozycję. to min. robię prowadząc ten dziennik i obserwując co dzieje się we mnie już nawet na koncie demo. kiedy wejdę na RL oczywistym jest, że będzie to intensywniejsze, więc oswojenie się z tym i zrozumienie dynamiki tego się dzieje we mnie powinno przynieść korzyśc w przyszłości
czy tak będzie? sprawdzę![]()
Powodzenia, i jeśli możesz - nie daj się zniechęcić do pisania tutaj.
Sophia: "Where do we draw the line?" ('18)
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)
Jakoś nie zauważyłem by ktoś tu autora wątku do czego zniechęcał

Nie mylić z uwagami i subiektywnymi spostrzeżeniami piszących.
Sam mam juz wiele którymi kiedyś się podziele. Gdy wątek dłużej będzie prowadzony.
Co do znaczenia psychiki w tradingu to każdy się zgodzi, że jest jednym z kluczowych elementów.