Mam pytanie czy istnieją takie konta na których pieniądze na pana X może odebrać tylko pan X i nawet na wypadek jego śmierci, tych pieniędzy nie dziedziczy nikt z rodziny ani bank nie wilcza ich do kosztów nadzwyczajnych? Po prostu znajdują się tam do " końca świata" Czy konto numeryczne spełnia takie warunki?
Z poważaniem Kuba
Konto bez dziedziczenia
- profession
- Pasjonat
Re: Konto bez dziedziczenia
Nie mam pojęcia, a można z ciekawości zapytać w jakim celu potrzebne Ci takie konto? Nie lubisz swoich dzieci czy coś
?
Może banki Szwajcarskie coś takiego oferują? Bo w Polsce to wątpię... Jeśli nikt nie dziedziczy to Państwo sobie zabiera i tyle.

Może banki Szwajcarskie coś takiego oferują? Bo w Polsce to wątpię... Jeśli nikt nie dziedziczy to Państwo sobie zabiera i tyle.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.
-
- Uczestnik
Po prostu pytam z ciekawości, kiedyś słyszałem coś o martwych kontach ofiar Holocaustu. z tego wzieło się moje pytanie.
To nie tyczy sie tylko o martwych kontach ofiar Holokaustu , ale również wielu różnych martwych kontach ludzi oszczędzających na kontach , o których w rodzinie nikt nie wiedzial , a nie było dyspozycji zarządzania pośmiernie ulokowanym majątkiem.Stregobor89 pisze:Po prostu pytam z ciekawości, kiedyś słyszałem coś o martwych kontach ofiar Holocaustu. z tego wzieło się moje pytanie.
profession pisze:Nie mam pojęcia, a można z ciekawości zapytać w jakim celu potrzebne Ci takie konto? Nie lubisz swoich dzieci czy coś?
To nie prawda , na jakiej podstawie niby panstwo miałoby zabierać pieniądze z konta ? W przypadku śmierci użytkownika konta , jeżeli nie została wydana dyspozycja kto dziedziczy , albo jakakolwiek inna , pieniądze stają sie depozytem banku , na zawsze. Dlatego ważne jest wydanie dyspozycji pośmiernego przeznaczenia środków.
-
- Uczestnik
KRINVEST mógłbyś napisać coś więcej?