Jakie studia najlepsze dla maklera walutowego?

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
NocnyJohnny
Uczestnik
Uczestnik

Jakie studia najlepsze dla maklera walutowego?

Nieprzeczytany post autor: NocnyJohnny »

Hej

Zastanawiam się nad kierunkiem studiów. Moim celem jest stanie się maklerem walutowym. Lepiej iść na ekonomię, czy jednak finanse i rachunkowość?

Nie posiadam obecnie wykształcenia wyższego, a chciałbym założyć w przyszłości walutowy dom maklerski. Z tego co się zorientowałem, taka działalność wymaga co najmniej dwóch osób w zarządzie posiadających wykształcenie wyższe oraz co najmniej 3-letni staż pracy w instytucjach rynku finansowego.

Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Pozdrawiam

green7
Maniak
Maniak

Re: Jakie studia najlepsze dla maklera walutowego?

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Założyć dom maklerski ... no no ... ambitnie. Zdajesz sobie sprawę z tego jakie są wymogi kapitałowe by założyć DM ?
A co do studiów - poszukaj kierunków typu ekonomia ze specjalizacją rynek kapitałowy.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

harvard a potem staz w goldman sachs poznasz dobre kontakty i bedziesz mial wlasnego broka
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

semafor

Nieprzeczytany post autor: semafor »

DavidFx pisze:harvard a potem staz w goldman sachs poznasz dobre kontakty i bedziesz mial wlasnego broka
Praca w banku inwestycyjnym to nic ciekawego, jako nowicjusz pracujesz na 2-letnim kontrakcie (często od 6.00 do 22.00), zarobki są śmieszne, handlu na własną rękę na rynku zero, kontaktów też się nie zdobędzie.Żeby coś osiągnąć trzeba tam spędzić koło 10 lat a i tak szansa na to nie jest duża.

Wykształcenie nie ma znaczenia. Jeżeli będziesz dobry i potrafisz to udowodnić historią transakcyjną świat finansów stoi otworem. Na studiach na pewno nie nauczysz się tradingu, zresztą na tym forum czy z książek dostępnych ogólnie także.

NocnyJohnny
Uczestnik
Uczestnik

Z wymogów formalnych dot. założenia domu maklerskiego na terenie RP wynika, że są wymagane studia wyższe oraz 3-letni staż pracy w odpowiednich instytucjach (http://www.gpw.pl/biblioteka-gpw-pobier ... pwlf_id=12). Gdzieś też wyczytałem, że jest potrzebna licencja maklerska (jest ona zdaje się do zrobienia wg kursu, bez dodatkowych wymogów).

Moim celem jest założenie domu maklerskiego (wymagania kapitałowe jestem w stanie spełnić). Z tego, co wywnioskowałem, moją jedyną przeszkodą są studia wyższe (posiadam tylko maturę).

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

NocnyJohnny pisze:moją jedyną przeszkodą są studia wyższe (posiadam tylko maturę).
Jeśli chodzi jedynie o spełnienie wymogu formalnego to idź do jakiejś Wyższej Szkoły Baunsu i Lansu na kierunek, który nie będzie Cię absorbował i tyle w temacie...

green7
Maniak
Maniak

NocnyJohnny pisze:Z wymogów formalnych dot. założenia domu maklerskiego na terenie RP wynika, że są wymagane studia wyższe oraz 3-letni staż pracy w odpowiednich instytucjach (http://www.gpw.pl/biblioteka-gpw-pobier ... pwlf_id=12). Gdzieś też wyczytałem, że jest potrzebna licencja maklerska (jest ona zdaje się do zrobienia wg kursu, bez dodatkowych wymogów).

Moim celem jest założenie domu maklerskiego (wymagania kapitałowe jestem w stanie spełnić). Z tego, co wywnioskowałem, moją jedyną przeszkodą są studia wyższe (posiadam tylko maturę).

Eee ... ogólnie to coś mi się zdaje, że nie bardzo masz pojęcie na co się porywasz i słabo widzę Twój DM skoro nie potrafisz nawet ustalić co potrzebne by go założyć. Ot - właśnie pakujesz się w niepotrzebne studia co jak mniemam potrwa latek parę ....

Tak ogólnie chcesz założyć DM czy nim kierować ? Aby założyć - nie musisz mieć wykształcenia - wystarczą odpowiednie środki. Zakładasz spółkę posiadającą osobowość prawną i zatrudniasz do kierownictwa ludzi mających odpowiednie papiery i już masz ten swój DM.
Druga możliwość: DM może być założony jako spółka partnerska co najmniej 2 osób mających prawo wykonywania zawodu maklera papierów wartościowych lub DI. A do tego potrzebujesz tylko zdać odpowiednie egzaminy (i nie być karanym).

Idąc dalej: poczytaj sobie do poduszki ustawę o obrocie instrumentami finansowymi tam masz wszelkie wymogi opisane, plus dodatkowo część może być jeszcze regulowana odpowiednimi rozporządzeniami.

Z wymogów finansowych dowiesz się, że w zależności od typu działalności potrzebujesz kapitał założycielski od 50 do 730 tys. EUR, potem masz wymogi utrzymywania odpowiedniego kapitału nadzorowanego w zależności od ryzyka prowadzonej działalności itd.

Ogólnie na sam start, stworzenie i zarejestrowanie DM potrzebujesz powiedzmy parę set tys. pln. I znając nasze realia potrwa to raczej dłużej niż rok.
A jak już będziesz miał papierek z KNF to wtedy potrzebujesz kasę by zatrudnić ludzi, kupić oprogramowanie, utrzymywać kapitał, tak na "bidę" na jaki-taki rozruch przydałoby się z parę mln pln.

I tu zachodzi pytanie: stać Cię na to i po co Ci to jest ?
Green
Obrazek
Obrazek

NocnyJohnny
Uczestnik
Uczestnik

Hej :-) Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Faktycznie ustawy o obrocie instrumentami finansowymi jeszcze nie czytałem. Bazowałem na informacjach znalezionych w Internecie. Wydawało mi się, że GPW będzie wiarygodnym źródłem informacji, ale jak widać, się myliłem.

W kwestii kapitału nie będzie problemu (mam inwestora). Domem maklerskim chcę kierować. Wszystko wygląda zatem lepiej, niż mi się wydawało (brak konieczności ukończonych studiów wyższych). Poczytam jeszcze na ten temat oczywiście w ustawie. Otrzymanie licencji na maklera nie powinno stanowić problemu.

Dziękuję jeszcze raz bardzo za informację. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawostki, które chciałby dopowiedzieć, to będę wdzięczny.

green7
Maniak
Maniak

NocnyJohnny pisze:Otrzymanie licencji na maklera nie powinno stanowić problemu.
Tak sądzisz ? Stawiam na to, że nie zrobisz tego w pół roku.
W ustawie masz wymieniony zakres zagadnień z jakich przeprowadzany jest egzamin. Jest tego trochę - będzie sporo kucia i zapewne są tam tematy z którymi jeszcze się nie spotkałeś (np. prawo dewizowe, komercjalizacja przedsiębiorstw, rachunkowość).
Sam egzamin chyba taki łatwy nie jest, świadczy o tym choćby to, że trwa 3 godziny (120 pytań) a do tej pory licencję uzyskało niecałe 3000 osób (przez ponad 20 lat przeprowadzania egzaminu).
NocnyJohnny pisze:W kwestii kapitału nie będzie problemu (mam inwestora).
Pogratulować, choć osobiście ciężko mi wyobrazić sobie poważnego inwestora, który kładzie na stół parę mln. i zatrudnia do kierowania firmą "świeżynkę". No chyba, że masz bogatych rodziców.
NocnyJohnny pisze:Dziękuję jeszcze raz bardzo za informację. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawostki, które chciałby dopowiedzieć, to będę wdzięczny.
Nadal pytanie: po co Ci to? Jaki rodzaj działalności chcesz prowadzić ? Bo jeśli chodzi o fx - to prościej byłoby uzyskać licencję od innego nadzoru w UE i tylko zgłosić działalność w KNF.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Zrobić licencję maklera w pół roku jest realne. Ale ciężkie. Mam kolegę, który tego dokonał ale wiąże się to z kuciem codziennie po 5h - oczywiście po całym dniu pracy, chyba, że masz swojego sponsora :). I nie są to ciekawe rzeczy tylko masa, masa ustaw, które trzeba znać na pamięć.

Wymogi kapitałowe do DM... Jest mniej więcej jak pisze Green z tym, że to sam koszt uruchomienia działalności. Dochodzi jeszcze cały marketing, zaplecze IT i zapas kapitału zanim interes zacznie generować zysk. Ale nie jest to przecież niewykonalne, bo skądś te domy maklerskie się wzięły :). Zatem powodzenia!
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ