IC Markets

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
56
56%
Poza paroma minusami są ok
28
28%
Przeciętny
11
11%
Mają wiele wad
3
3%
Stanowczo odradzam
2
2%

Liczba głosów: 100

Forex-trader
Gaduła
Gaduła

Re: IC Markets

Nieprzeczytany post autor: Forex-trader »

arczi pisze:
16 cze 2024, 00:28
czesc. czy icmarkets z dzwignia 1:500 jest legalny w Polsce? czy bez problemu mozna sie rozliczyc bez konsekwencji ? poszukuje brokera z dzwignia 1:500 zeby mozna bylo sie legalnie rozliczyc. czy lepiej pozostac przy rodzimych brokerach np xtb? niestety dzwignia to tylko 1:30
'?
siema. trejduje w ic markets od wielu lat z taka dzwignia i nikt slowa nie powiedzial a z podatku sie rozliczam regularnie. US interesuje zebys ty ten podatek zaplacil i gdzies maja twoj lewar (pewnie i tak nie wiedza co to takiego :D )

IC Markets - True ECN
Sprawdź najnowszą ofertę IC Markets
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

rem
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rem »

Testuję właśnie IC Markets. (W EU konto obecnie można założyć w icmarkets.eu - CySEC).
Wszystko wygląda ładnie, jednak niepokoją mnie wysokie opóźnienia do serwerów MT4. Te najszybsze mają 113-144 ms opóźnienia, a to bardzo dużo (przeważnie mam 20-60 ms).
Chat potwierdził, że najbliższe serwery MT4 znajdują się w USA (a nie w Europie) i stąd takie lagi.

Kiedyś (dawno temu) tradowałem u brokera z serwerem za oceanem i w czasie gorących danych, MT4 (a także inne softy) potrafił dostać zadyszki i pokazywać dane z 1-3 minutowym opóźnieniem, przez kilka(naście) minut.

Pytanie do aktywnych traderów w IC Markets: Czy w czasie ważnych danych pojawiają się wam opóźnienia danych w MT4/5?

Awatar użytkownika
dopra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dopra »

rem pisze:
04 lip 2024, 18:38
Testuję właśnie IC Markets. (W EU konto obecnie można założyć w icmarkets.eu - CySEC).
Wszystko wygląda ładnie, jednak niepokoją mnie wysokie opóźnienia do serwerów MT4. Te najszybsze mają 113-144 ms opóźnienia, a to bardzo dużo (przeważnie mam 20-60 ms).
Chat potwierdził, że najbliższe serwery MT4 znajdują się w USA (a nie w Europie) i stąd takie lagi.

Kiedyś (dawno temu) tradowałem u brokera z serwerem za oceanem i w czasie gorących danych, MT4 (a także inne softy) potrafił dostać zadyszki i pokazywać dane z 1-3 minutowym opóźnieniem, przez kilka(naście) minut.

Pytanie do aktywnych traderów w IC Markets: Czy w czasie ważnych danych pojawiają się wam opóźnienia danych w MT4/5?
nie ma opóźnień, jedynie co się dzieje to czasami duży spread, ale to chyba wszędzie. traduję na MT5, kiedyś na MT4 i jest ok, w sumie przez dwa lata to może dwa razy zdarzyło się jakieś zawieszenie i brak możliwości handlu.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

rem pisze:
04 lip 2024, 18:38

Nie zaobserwowałem różnic ale patrzę na IC Trading (stare IC Markets Global), a tam są jeszcze serwery np. w Sydney i Singapurze. Prawdopodobnie w EU może być mniej dostępnych datacenter, bo ta jurysdykcja jest rzadko wybierana przez traderów.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

rem
Gaduła
Gaduła

Przetestowałem w piątek, w trakcie danych z USA o 14:30, czterech brokerów:
- IC Markets - lag ok 120 ms (serwer w USA)
- fpmarkets - lag ok 125 ms (serwer w USA)
- Tickmill EU - lag ok 60 ms (serwer w EU)
- Pepperstone - lag ok 50 ms (serwer w EU)
W IC Markets (oraz fpmarkets i Ticmill) nie zauważyłem opóźnień.

Co ciekawe, opóźnienie pojawiło się u Pepperstone, choć ten serwer był najbliżej i tu najmniej spodziewałem się opóźnień.
Od godz 14:30:06 czas danych zaczął biec tu wolniej, z apogeum o 14:31:19, gdzie opóźnienie danych wynosiło 30 sekund, po czym od 14:31:20 nagle wszystko wróciło do normy. Być był to problem samego serwera, na co wskazywałoby nagły powrót do normalności.
raposo pisze:
04 lip 2024, 19:10
tam są jeszcze serwery np. w Sydney i Singapurze. Prawdopodobnie w EU może być mniej dostępnych datacenter, bo ta jurysdykcja jest rzadko wybierana przez traderów.
W Azji, gdzie mieszka większość mieszkańców globu, traderzy "wybierają" najbliższy im lokalny serwer, co przy ponad 4,6 mld liczbie ludności Azji musi przenieść się na to, że ilościowo serwery w tamtym rejonie są najczęściej wybierane.

W EU, gdzie mieszka tylko ok 450 mln ludzi, rządzi obecnie (niestety) zasada przymuszająca mieszkańców UE, którzy chcą, aby ich środki były chronione, do wyboru IC Markets EU (z ochroną w ramach CySEC). Ale biorąc pod uwagę fakt, że ten stan prawny, uniemożliwiający mieszkańcom EU dostęp do brokerów z UK, trwa od niedawna, z czasem zainteresowanie IC Markets EU i ewentualnym serwerem w EU będzie coraz większe, choć z pewnością taki serwer, z powodów statystycznych, nie będzie tak obciążony, jak serwery w Azji czy USA.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

rem pisze:
08 lip 2024, 12:18
Przetestowałem w piątek, w trakcie danych z USA o 14:30, czterech brokerów:
- IC Markets - lag ok 120 ms (serwer w USA)
- fpmarkets - lag ok 125 ms (serwer w USA)
- Tickmill EU - lag ok 60 ms (serwer w EU)
- Pepperstone - lag ok 50 ms (serwer w EU)
W IC Markets (oraz fpmarkets i Ticmill) nie zauważyłem opóźnień.

Co ciekawe, opóźnienie pojawiło się u Pepperstone, choć ten serwer był najbliżej i tu najmniej spodziewałem się opóźnień.
Od godz 14:30:06 czas danych zaczął biec tu wolniej, z apogeum o 14:31:19, gdzie opóźnienie danych wynosiło 30 sekund, po czym od 14:31:20 nagle wszystko wróciło do normy. Być był to problem samego serwera, na co wskazywałoby nagły powrót do normalności.
raposo pisze:
04 lip 2024, 19:10
tam są jeszcze serwery np. w Sydney i Singapurze. Prawdopodobnie w EU może być mniej dostępnych datacenter, bo ta jurysdykcja jest rzadko wybierana przez traderów.
W Azji, gdzie mieszka większość mieszkańców globu, traderzy "wybierają" najbliższy im lokalny serwer, co przy ponad 4,6 mld liczbie ludności Azji musi przenieść się na to, że ilościowo serwery w tamtym rejonie są najczęściej wybierane.

W EU, gdzie mieszka tylko ok 450 mln ludzi, rządzi obecnie (niestety) zasada przymuszająca mieszkańców UE, którzy chcą, aby ich środki były chronione, do wyboru IC Markets EU (z ochroną w ramach CySEC). Ale biorąc pod uwagę fakt, że ten stan prawny, uniemożliwiający mieszkańcom EU dostęp do brokerów z UK, trwa od niedawna, z czasem zainteresowanie IC Markets EU i ewentualnym serwerem w EU będzie coraz większe, choć z pewnością taki serwer, z powodów statystycznych, nie będzie tak obciążony, jak serwery w Azji czy USA.
Oprócz czasu / pingu, istotne jest też obciążenie serwerów - z tym akurat boryka się ostatnio XTB, które na danych padało w minionych tygodniach, bo nie wyrabiało od ilości zleceń. Do tego dochodzi kwestia liquid providerów. Ogólnie jest to bardziej złożona kwestia, szczególnie jeśli mówimy o kontach realnych i większych zleceniach. Ping to jedynie jeden z prognostyków czego możemy się spodziewać ale nie żaden gwarant "gładności" wchodzenia zleceń.

Odnośnie IC Markets EU, to praktyka pokazuje jednak, że traderów nie interesują aż tak bardzo regulacje (nie oceniam) i mimo, że ta jurysdykcja dostępna jest od paru lat, to jednak wybierają(li) IC Markets Global (już niedostępne) i IC Trading (nowa marka, która zastąpiła ICM Global), dlatego osobiście nie wierzę w jakikolwiek rozwój ICM EU.

Na pocieszenie, mimo, że brytyjskie regulacje FCA uważam za jedne z najlepszych i też ubolewam, że nie są już dla nas dostępne, to moje doświadczenia pokazują, że jak wybierzemy brokera scammera, to i pod FCA nas oscamuje ;) Oczywiście, w przypadku bankructwa szanse na odzyskanie depozytu rosną i pod FCA to działało (trafiło mi się w świętej pamięci Alpari UK w 2015 r.) ale pod CySEC nie mam wieści odnośnie działania ICF z pierwszej ręki jak to wygląda...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

rem
Gaduła
Gaduła

raposo pisze:
08 lip 2024, 16:27
Odnośnie IC Markets EU, to praktyka pokazuje jednak, że traderów nie interesują aż tak bardzo regulacje (nie oceniam) i mimo, że ta jurysdykcja dostępna jest od paru lat, to jednak wybierają(li) IC Markets Global..
Gdy dla traderów z EU, szukających względnego bezpieczeństwa, istniała alternatywa: CySEC czy FCA, to chyba mało kto wybierał CySEC.
Jeśli dany broker nie oferował swoich usług pod FCA (jak IC Markets), a tylko wersję pod CySEC, to ta grupa wybierała innego brokera pod FCA.
Dla tych traderów IC Markets Global / IC Trading nie był i nie jest żadną alternatywą ze względu na brak zabezpieczenia kapitału.
IC Trading wybierają chcący maksymalnie wykorzystać dźwignię i nie bojący się tradować u brokera bez zabezpieczeń (lub nieświadomi tego faktu).

Aleksander589
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Aleksander589 »

Cześć, 28.06 zleciłem wypłatę przelewem USD od IC Markets Global na kantor Alior przez JP Morgan jako intermediate bank, na dzień dzisiejszy przelew nie dotarł, to normalne że tak długo idzie przelew? Zaczynam się niepokoić.

Awatar użytkownika
dopra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dopra »

sprawdź na liście zleconych przelewów jaki masz status, ja tak kiedyś czekałem a okazało się że nie potwierdziłem zlecenia linkiem z maila

Aleksander589
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Aleksander589 »

Jasne, status jest "Completed", wiem o tym bo jeszcze zanim zaakceptowali to chcieli statement z tego konta na które miał iść przelew i przysłali receipt 28.06 ale co z tego jak pieniędzy nie ma.

ODPOWIEDZ