eu bot test od 1000 zł

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
dzikson
Gaduła
Gaduła
Posty: 348
Rejestracja: 05 cze 2019, 18:48

Re: eu bot test od 1000 zł

Nieprzeczytany post autor: dzikson »

Testy trwają na W1? Skoro testy są na demo, to poszerz testowanie.
Spróbuj puścić robota na tych samych zasadach ale dopasowanych do niższych TF.. Czyli testuj 5 różnych konfiguracji czasowych jako osobne działania.
Na D1 niech lata jeden robot, zobaczysz jakie efekty.
Tak samo na H4, H1, m30, m15.
Im niższy interwał tym więcej transakcji, ale może w ten sposób sprawdzisz czy ta sama strategia nie sprawdzi się w innych warunkach.
Jak sprawdzisz robota w ten sposób i nic nie będzie działać to pomyślimy co dalej.

Testujesz tylko EURUSD? Bo ja kiedyś testowałem tygodniami na 20 parach i co 2, nieraz 3 tygodnie wyłączałem pary bo się nie sprawdzało.. Coś co nie działa na edku może będzie działać na kablu który jest stosunkowo korekcyjny albo Japońcu który ostatnio jest trendowy..

edit.
Widzę konto Live, więc to co napisałem może puść na demo przez 2 lub 3 miesiące abyś miał co analizować.
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

rookie2
Gaduła
Gaduła
Posty: 252
Rejestracja: 29 wrz 2020, 00:10

Re: eu bot test od 1000 zł

Nieprzeczytany post autor: rookie2 »

dzikson pisze:
27 kwie 2021, 15:31
Testy trwają na W1? Skoro testy są na demo, to poszerz testowanie.
Spróbuj puścić robota na tych samych zasadach ale dopasowanych do niższych TF.. Czyli testuj 5 różnych konfiguracji czasowych jako osobne działania.
Na D1 niech lata jeden robot, zobaczysz jakie efekty.
Tak samo na H4, H1, m30, m15.
Im niższy interwał tym więcej transakcji, ale może w ten sposób sprawdzisz czy ta sama strategia nie sprawdzi się w innych warunkach.
Jak sprawdzisz robota w ten sposób i nic nie będzie działać to pomyślimy co dalej.

Testujesz tylko EURUSD? Bo ja kiedyś testowałem tygodniami na 20 parach i co 2, nieraz 3 tygodnie wyłączałem pary bo się nie sprawdzało.. Coś co nie działa na edku może będzie działać na kablu który jest stosunkowo korekcyjny albo Japońcu który ostatnio jest trendowy..

edit.
Widzę konto Live, więc to co napisałem może puść na demo przez 2 lub 3 miesiące abyś miał co analizować.
Akurat to jest pod trend z W1 zrobione, między wtorkiem a czwartkiem ma grać. Żeby skalpował niżej musiałbym zrobić nowego. W grę wchodzi jeszcze dywersyfikacja tj. rozłożenie tego 0.1 lota na EURSD, GBPUSD, GBPJPY, USDJPY itp. Akurat na GBPJPY ten bot dobrze wypadał w testach, na GBPUSD i USDJPY średnio, ale może teraz będzie inaczej.
"Szybko to tutaj można tylko stracić pieniądze"
Obrazek

rookie2
Gaduła
Gaduła
Posty: 252
Rejestracja: 29 wrz 2020, 00:10

Re: eu bot test od 1000 zł

Nieprzeczytany post autor: rookie2 »

Dam sobie czas do końca maja, jeszcze 1 miesiąc. Jak dalej będzie stagnacja, albo będą mierne efekty tj straty, to robię sobie przerwę znowu. Minimum 4-5 miesięcy, bo szkoda siedzieć przy tym jak to zajęcie jest takie toporne (sam to z tego takie zrobiłem), a zamiast zysków są straty. Mówiąc kolokwialnie - biznes się nie kręci. Do tego przynosi straty (czyli moje metody / podejście nie działa). Bot działa od sierpnia 2020, w testach wypadał nieźle, a w tej chwili z 1000 PLN zostało nieco ponad 400 PLN, czyli 60% straty. Czyli jeszcze 4 tygodnie, 4 trejdy na EU i będzie wiadomo czy warto to ciągnąć dalej czy nie :569:
"Szybko to tutaj można tylko stracić pieniądze"
Obrazek

Awatar użytkownika
dzikson
Gaduła
Gaduła
Posty: 348
Rejestracja: 05 cze 2019, 18:48

Re: eu bot test od 1000 zł

Nieprzeczytany post autor: dzikson »

rookie2 pisze:
27 kwie 2021, 23:51
Akurat to jest pod trend z W1 zrobione, między wtorkiem a czwartkiem ma grać. Żeby skalpował niżej musiałbym zrobić nowego.
I o tym piszę. Zrób takiego samego, ale dostosowanego do innych ram czasowych.. Puść je wszystkie na różnych kontach na demo (lub na różnych kartach w platformie, ale z innym magicznym numerem żeby się nie dublowały) i niech se gra. Twoją stratą będzie prąd na włączonym komputerze, a test będzie w miarę konkretny. Wtedy sprawdzisz czy system jest coś wart, czy jest do wywalenia. Teraz bardzo zawęziłeś testowanie.

Jeśli bot działa prawie rok to jest dobry test, i w mojej ocenie miarodajny aby ocenić efekty. Zauważ też że nadchodzi czas mniejszej zmienności na rynku przed i w trakcie wakacji więc na to musisz brać poprawkę. Jak chcesz dam Ci konto inwestora do tego co ja testuje od około 10 miesięcy.. W tym miesiącu doprowadziłem go do granicy która w końcu przyniosła stratę.. Dlaczego piszę że w końcu? bo jest bardzo ryzykowny, a zarabiał cały czas. Przez okres testów ponad 200%, w tej chwili podsumowanie konta to nadal 120% do przodu. W tym roku 6% do przodu, w tym miesiącu -25%... Powtarzam że ten duży minus to celowe działanie.. Obecnie nie zmieniłem ustawień, i czekam na następny minus..
Nie sugeruj się kwotą ponieważ wynikła przez mój błąd przy zakładaniu konta, zacząłem od 1000 USD i przez to że testowałem na wielu parach i DAXie chciałem dopłacić 10k USD a wcisnąłem 100k i tak zostawiłem, ale podniosłem stawkę lota.. W załączniku masz wycinek.
Na początku DAX właśnie też go trochę skasował więc testy na tym przerwałem. Dodam jeszcze że testy odbywały się od ram czasowych D1 w dół i tylko m1 i m5 jest stosunkowo opłacalne, porównując zysk <- -> ryzyko, z czego m5 wychodzi najkorzystniej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

rookie2
Gaduła
Gaduła
Posty: 252
Rejestracja: 29 wrz 2020, 00:10

Re: eu bot test od 1000 zł

Nieprzeczytany post autor: rookie2 »

@dzikson, dzięki za rady. Pewnie masz rację że warto zwiększyć zakres testów, sprawdzić na innych TF. I tak zrobię, w trakcie przerwy jak za miesiąc nie będzie efektów. Wtedy tak zrobię. Faktycznie trzeba się zmusić do cięższej pracy przy tych botach, zwiększyć zakres testów, bo masz racje że to co robię to bardzo "wąski obszar" co testowałem. Dzięki.
"Szybko to tutaj można tylko stracić pieniądze"
Obrazek

krab29
Maniak
Maniak
Posty: 2165
Rejestracja: 22 cze 2011, 19:56

Re: eu bot test od 1000 zł

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Jak robisz testy to wpisz ręcznie spread, trochę wyższy od obecnego w ciągu dnia w zależności. Ustalisz sobie jako stałą i będziesz miał odniesienie. Proponuję demo jednej platformy. Nie mieszaj, bo dokładnie się nie zgadzają. Ja mam 13 demonów admirala. Do tego kopiuję do nich jedną historę pary. Potem dzielę dane testowe na fragmenty i wrzucam do poszczególnych demonów. Ale uwaga. Jeden demon może wykonać do 200 wariantów. Przy więcej się krzaczy. Czyli jak mam 1000 wariantów to muszę puścić 5 demonów. Jakbym chciał jeden to się skrzaczy.
Pozdrawiam
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Awatar użytkownika
dzikson
Gaduła
Gaduła
Posty: 348
Rejestracja: 05 cze 2019, 18:48

Re: eu bot test od 1000 zł

Nieprzeczytany post autor: dzikson »

rookie2 pisze:
28 kwie 2021, 09:56
@dzikson, dzięki za rady.
Nie ma problemu. Nie wiem jakie masz doświadczenie na rynku, ale w razie wątpliwości pisz, w kwestii programowania nie pomogę, ale może podsunę jakiś pomysł tradingowy który wykorzystasz..
krab29 pisze:
28 kwie 2021, 10:20
Jak robisz testy to wpisz ręcznie spread, trochę wyższy od obecnego w ciągu dnia w zależności. Ustalisz sobie jako stałą i będziesz miał odniesienie. Proponuję demo jednej platformy.
Do tego miejsca jeszcze Ciebie Krabik zrozumiałem :564: ale reszta to pojęcia nie mam co napisałeś 8) hehe jesteś chyba bardziej oblatany w te klocki odemnie. Wiem tylko że Zgodnie z wytycznymi Metaquotes konto jest uważane za nadpobudliwe, gdy przekracza 2000 , ale ICM dopuszcza 5000 akcji, czyli jak robot co chwile przesuwa zlecenie, SL lub TP i każde działanie to jedna akcja, lub gdy brakuje depozytu a robot cały czas próbuje otworzyć pozycje. A wiem to bo dostałem ostrzeżenie na tym testowym koncie. Ale Ty chyba piszesz o czymś innym.
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

krab29
Maniak
Maniak
Posty: 2165
Rejestracja: 22 cze 2011, 19:56

Re: eu bot test od 1000 zł

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

mt4 - usstawiasz np sl od 10 do 200 co 10, a tp od 10 do 100 co 10, czyli masz 20x10=200 kombinacji. Jeśli np tp od 10 do 500 co 10, czyli 20x50=1000, to mt4 policzy 200 wybranych, chyba losowo, kombinacji.Chyba, że nie umięe w mt4 puścić testów? To samo przy wszystkim innym, pary średnich itp. Limit to 200 kombinacji. Dlatego dziele dane na paczki i do mt4. Jeszcze jeden tester bierze jeden rdzeń procka. W nocy trzeba puścić tylle mt4 ile rdzeni. Zastanowię się o czym piszesz na icm. Mi chodzi o to, by dostać wyniki i przzeniesc je do arkusza. Tobie, być może, żeby dostać z testerra optymalna kombinacje
3maj się
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Awatar użytkownika
dzikson
Gaduła
Gaduła
Posty: 348
Rejestracja: 05 cze 2019, 18:48

Re: eu bot test od 1000 zł

Nieprzeczytany post autor: dzikson »

krab29 pisze:
29 kwie 2021, 11:51
mt4 - usstawiasz np sl od 10 do 200 co 10, a tp od 10 do 100 co 10, czyli masz 20x10=200 kombinacji. Jeśli np tp od 10 do 500 co 10, czyli 20x50=1000, to mt4 policzy 200 wybranych, chyba losowo, kombinacji.Chyba, że nie umięe w mt4 puścić testów? To samo przy wszystkim innym, pary średnich itp. Limit to 200 kombinacji. Dlatego dziele dane na paczki i do mt4. Jeszcze jeden tester bierze jeden rdzeń procka. W nocy trzeba puścić tylle mt4 ile rdzeni. Zastanowię się o czym piszesz na icm. Mi chodzi o to, by dostać wyniki i przzeniesc je do arkusza. Tobie, być może, żeby dostać z testerra optymalna kombinacje
3maj się
Nie przyjacielu. Mi chodziło o to kiedy broker ostrzega przed nadmiernym "pobudzeniem" konta, ale to testera nie dotyczy.
Teraz rozumiem co chciałeś przekazać. Ale słuszne pytanie zadałeś.. Nie potrafię zrobić takich testów... Wiem jak odpalić robota na testerze lub jakiś wskaźnik, ale nie potrafię zrobić tak że sam ustawię SL, TP, warunki wejścia i to puszczam.. Dla mnie to wyższa szkoła, nie zagłębiałem się nad tym.

@autor nie dodałem wcześniej że przez taki długi okres czasu, czyli te 48 tygodni testów pozostawiłem tylko funta. Przed tygodniem wyłączyłem ostatnią parę którą było eurusd ponieważ mimo nadziei minus na który wchodziły setupy były nie do zaakceptowania. Pomyśl nad długością testów przed puszczeniem robo na rachunku real. Ja kiedyś testowałem 2 miesiąca robota i podjarany wpłaciłem łącznie 400 USD (2x200 na dwa konta), które mi spalił bo rynek się zmienił..
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

Online
Cblondyn
Maniak
Maniak
Posty: 5266
Rejestracja: 03 sty 2011, 12:09

Re: eu bot test od 1000 zł

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

rookie2 pisze:
27 kwie 2021, 23:51
Akurat na GBPJPY ten bot dobrze wypadał w testach, na GBPUSD i USDJPY średnio, ale może teraz będzie inaczej.
A czy test odzwierciedla strategie w każdym jego elemencie? Mam co do tego wątpliwości.

ODPOWIEDZ