woodie's cci system - niewiarygodnie obszerny zbiór zasad

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
38
15%
Nie
152
59%
Zamierzam
69
27%

Liczba głosów: 259

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

..................................Unusual, unique, extreme CCI Patterns -
...................................Formacje niezwykłe,wyjątkowe,ekstremalne (część 4/B-2)

.Formacje niezwykłe,wyjątkowe,ekstremalne
1) Mitten's Ghosts (Batman)
2) Horizontal Trendline Break (HTLB)
3) Hook From Extreme (HFE)
4) Reverse Divergence (Rev Diver, RD)

Zagadnienie to zostało omówione w różny sposób przez dwóch traderów i mistrzów konfiguracji .
a) Jeff Gannon oparta o ZLR i TLB
b) Steve Fitzsimmons oparta o modelowe wzorce
Spojrzenie każdego z nich jest nieco odmienne,aczkolwiek nie można nie zauważyć pewnych podobieństw
Ad.4b-1....................CCI Divergence - Reverse Divergence (Rev Diver) (RD)
.......................................................Zachodzące rozbieżności

Interpretacja wg. Steve Fitzsimmons- c.d.
1) Regular Divergence (against the trend) ( Regularne dywergencje (rozbieżności)(przeciwtrendowe))
2) Reverse or Hidden Divergence ( with the trend) ( Widoczne i ukryte dywergencje(z trendem))
3) Trendline breaks on the CCI indicator ( Powstające na skutek przełamania linii tendencji trendowej przez CCI)
4) Zero line rejections or crosses ( Powstające poprzez odrzucenie lub skrzyżowanie się z Zero-Line)
5) The slingshot pattern (via Buffy and Jimmer) ( Formacja procy (via Buffy and Jimmer))
6) Extreme trades (Formacje ekstremalne)

To najpiękniejsze modele Steve Fitzsimmons to to przy którym wymięka każdy niedoświadczony trader .
Kiedy wskaźniki takie jak RSI pokazują ,że wykres powinien iść w dól pojawiają się białe świece spadkowe które idą do góry i się urywają. :lol:

Ad.4 Wejścia (WE) do handlu przy Zero line rejections or crosses to haki i nawroty CCi w kierunku obowiązującej tendencji trendowej .Odrzucenie Zero Line występuje, gdy CCI zbliża się do lub spada na Zera Line (ZL)

Ad.5 Wejściem (WE) do handlu przy The slingshot pattern jest haczyk CCI.. Występuje to wtedy kiedy CCI (14) odrzuca Zero Line i a haki TCCI (6) są na około 100 Line.

Ad.6 .Wejścia (WE) przy Extreme trades nie są aż tak zyskowne jakby się oczekiwało,ponieważ dość często występuje kontynuacji tendencji tworzenia się tych formacji,
a same formacje traktuje się jako odpoczynki w zależności od stylu handlowego.Dlatego najlepiej jest wchodzić na pierwszym extremum przeciwnym do tendencji trendowej.
Formacje występują w okolicach lub powyżej 200 Line. W odniesieniu Hook From Extreme (HFE) występującymi w warunkach normalnych gdzie korzystnie wchodzi się na szczycie
czyli okolice 200-300 Line Tu mam miejsce sytuacja odwrotna.

Przypominam !!!
cugan pisze:Chcąc pojąć to zagadnienie i tą formację należy wszystko,co dotychczas poznaliśmy odłożyć na bok.,na jakiś czas o tym zapomnieć Jest to do niczego nie przydatne, a może stanowiąc istotna przeszkodę w zrozumieniu Podstawową sprawą jest nie zrozumienie jak ta formacja działa tylko zapamiętanie jej wzoru wyglądu jako sposobu na rozwiązanie tego zagadnienia..
Handlując przy użyciu The Rev Diver
1) nie musimy znać cen,
2) nie weryfikujemy cen,jako podstawy do wejścia do handlu przy użyciu tej formacji,
3) nie stosujemy cen w handlu system Woodies CCI
Uwaga:

"Beware of taking CCI setups when the CCI is flat and zigzagging back and forth" ( Steve Fitzsimmons )
("Strzeżcie się konfiguracji CCI, gdy CCI jest płaska i jest zygzakiem tam i z powrotem" (Steve Fitzsimmons))

Płaskie CCI to brak Momentum

Temat nie jest wyczerpany modeli dywergencji jest znacznie więcej.Przedstawiłem te które są dostępne

---ciąg dalszy nastąpi w stosownym czasie :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2010, 15:11 przez cugan, łącznie zmieniany 6 razy.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
czango
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: czango »

cugan pisze:Uprzedzam,że zagadnienie jest niezwykle trudne do oceny i bez treningu i wyczucia rynku - skuteczność może być żałosna.
Zgadzam się z tobą , gra oparta tylko o jeden wskaźnik , chociażby niesamowicie rozbudowany , jest bardzo ryzykowna , osobiście uważam CCI za jeden z najlepszych wskaźników , ale nie jedyny , którego powinno się używać , początkujący gracze , którzy to czytają , mogą pomyśleć że jednym wskaźnikiem osiągną sukces , przestrzegam przed takim myśleniem .

Forex jest rynkiem niesamowicie skomplikowanym i używanie tylko jednego wskaźnika jak CCI , może przynieść zyski , jest obarczone jednak wielkim ryzykiem , wystarczy że nie zrozumiecie jakiejś formacji i wtopa na maxa .

To jak to przedstawia Cugan z pewnością jest tylko dla bardzo zaawansowanych traderów .

Nie mówie ,że jest to nieskuteczne , ale dla kogoś kto dopiero zaczyna na rynku forex , może być bardzo szkodliwe .

Chciałbym jednak słusznie zauważyć , że jeżeli ktoś chce włożyć w to dużo pracy , aby zrozumieć jak działa CCI , zrozumieć tą cała terminologię to będzie miał doskonałe narzędzie do wsparcia swojej strategii .

Początkującym graczom polecam jednak wcześniejsze zapoznanie się ze wskaźnikiem MACD , który jest stworzony w celu rozpoznawania dywergencji.

Awatar użytkownika
czango
Gaduła
Gaduła

@Microbi

"Poza tym wmawianie że Forex jest rynkiem skomplikowanym to jakiś absurd już totalny"

Przeczytaj sobie poprzedni post cugana , i wyobraź sobie , że jesteś początkującym graczem , zrozumiałbyś z tego chociaż jedno zdanie ?

Ja nie mówie o tobie czy sobie , ale jesli wejdzie na to forum , ktoś kto nie wie co to jest WE albo HTLB , to będzie miał wrażenie , że to jakaś czarna magia .

Dla cugana czy ciebie to są rzeczy oczywiste , ale dla kogoś kto dopiero zaczyna i to przeczyta , to złapie się za głowę i pomyśli " no dobra za dużo tego bełkotu , idę stąd "

A jeżeli uważasz , że jest to bardzo proste , to zapoczątkuj swój temat i wyjaśnij to w najprostszy możliwy sposób .
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

czango pisze:Ja nie mówie o tobie czy sobie , ale jesli wejdzie na to forum , ktoś kto nie wie co to jest WE albo HTLB , to będzie miał wrażenie , że to jakaś czarna magia .
Zrobię tabelaryczną ściągawkę z formacji i nazewnictwa w kolejnym poście.
Poza tym jak ktoś chce być skuteczny to samo nie przyjdzie trzeba poznać system
w całości a potem trenować ,trenować i trenować aby zarabiać kapuchę
czango pisze:Dla cugana czy ciebie to są rzeczy oczywiste , ale dla kogoś kto dopiero zaczyna i to przeczyta , to złapie się za głowę i pomyśli " no dobra za dużo tego bełkotu , idę stąd "
To niech idzie,krzyżyk na drogę :!: .Nikt tu go nie prosi jak przefiuka ze 3 X depo to tu wróci,a wątek przeczyta 50 X,żeby zrozumieć i pojąc jak odrobić straty :lol:
To jest system praktyczny do zarabiania kasy i odrabiania strat ,a nie do opowiadania bajeczek tak może być albo i nie.
Moja zasada jest prosta.
cugan pisze:Jeśli coś Ci tu nie pasuje szukaj szczęścia w innym wątku.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
czango
Gaduła
Gaduła

@ cugan

Dopiero dzisiaj miałem okazję przeczytać cały ten wątek od początku do końca , rozumiem , że przejąłeś go w swoje ręce tak jakby od środka ( 10a strona ) , dzięki tobie ten temat żyje i chwała ci za to .

Moje obiekcje były spowodowane tym , że czytając ostatnich kilka stron , widziałem tylko opisy wejść przeciwnych dla trendu .

Po przeczytaniu całości zwracam honor , widzę że zacząłeś od podstaw i podążasz we właściwym kierunku .

Osobiście używałem CCI , ale tylko jako drugorzędnego , służącego dla potwierdzenia wejścia .

Teraz widzę , że może być on doskonałym narzędziem sam w sobie .

Od jutra zacznę testować .
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .

Awatar użytkownika
czango
Gaduła
Gaduła

No dzisiaj nieżle poszło wrzuciłem chyba z 7 ZLR z możliwych po godzinie 14 , wszystkie na plus ;)

Awatar użytkownika
altmer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: altmer »

Dla początkujących polecam do testowania co najmniej 3 struktury: ZLR, Ghost, DIV. Testowanie z jednym wskaźnikiem, takim jak ZLR, nie ma sensu, bo trader będzie siedział i czekał, czekał, siedział, patrzył się w ekran i reagował nerwowo na każde wyłaniające się potencjalne ZLR, a ponadto jak mu się jeszcze zabroni patrzeć na wykres ceny i inne wskaźniki, to już w ogóle frustracja na całego i stracony czas. Lepiej poznać kilka struktur, aby móc je nawzajem potwierdzać i zmieniać/uzupełniać/zamykać pozycje, gdy jedna struktura przechodzi w inną. ZLR+DIV+Ghost+HTLB+TLB (one naprawdę są proste) i już jest co robić, ma się większe wyczucie dot. tego o co kaman i w ogóle jest bardziej różowo.

Przykład z dzisiaj:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

oczywiście że ma, ktoś się nauczy konkretnie 1-2 formacje i mu to wystarczy, bo pozna je dobrze, żeby dobrze zarabiać na Forex wystarczy średnia 10-20 pips na dzień, proste jak budowa zapałki.

Awatar użytkownika
altmer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: altmer »

OK, każdy oczywiście ma inne cele (ważne by je mieć). Mój poprzedni post, czego nie zaznaczyłem, był raczej na temat zrozumienia tego co ogólnie dzieje się na rynku i na wykresie CCI, jak jedna pozycja może wzmacniać/negować inną (DIV wzmocnione przez HTLB na wykresie) itp., oraz do testowania całego systemu - tym się obecnie zajmuję.

CCI by Woodie i nie tylko by him bardzo mi się podoba, choć czasem tu i tam lubię potwierdzić sobie daną formację na innym wskaźniku (tak chyba jest bezpieczniej). Najlepszy system do DT, jaki dotychczas spotkałem, jednak zanim zacznę go używać, póki co testuję wszystkie układy na CCI, by wybrać te, które najbardziej będą mi pasować: na razie DIV jest great, ZLR też, ale najlepiej potwierdzone przez inny wskaźnik, HFE jest bardzo nie great i wciąż nie mogę go rozgryźć, z TLB też nie za bardzo mi idzie.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

altmer pisze:OK, każdy oczywiście ma inne cele (ważne by je mieć). Mój poprzedni post, czego nie zaznaczyłem, był raczej na temat zrozumienia tego co ogólnie dzieje się na rynku i na wykresie CCI, jak jedna pozycja może wzmacniać/negować inną (DIV wzmocnione przez HTLB na wykresie) itp., oraz do testowania całego systemu - tym się obecnie zajmuję.

CCI by Woodie i nie tylko by him bardzo mi się podoba, choć czasem tu i tam lubię potwierdzić sobie daną formację na innym wskaźniku (tak chyba jest bezpieczniej). Najlepszy system do DT, jaki dotychczas spotkałem, jednak zanim zacznę go używać, póki co testuję wszystkie układy na CCI, by wybrać te, które najbardziej będą mi pasować: na razie DIV jest great, ZLR też, ale najlepiej potwierdzone przez inny wskaźnik, HFE jest bardzo nie great i wciąż nie mogę go rozgryźć, z TLB też nie za bardzo mi idzie.
To co się dzieje na rynku nie sprzyja woodie .Zwroty rynku dywergencje to nie są mocne strony woodie.To wyraźnie zaznaczone jest na początku mojej przygody z woodie - zasady,zasady i jeszcze raz zasady..Można sobie z tym jakoś radzić ale okres dla początkujących jest trochę trudny.
Dla przykładu mistrz konfiguracji i setup w dywergencjach na woodie Steve Fitzsimmons określił w jednym z wywiadów, że on np:"poluje na Shamu".Wybór techniki w systemie woodie to indywidualna sprawa każdego inwestora - ważne,aby była skuteczna.
cugan pisze:ZASADY (wyjęte z opisu polish_cci - jako ściągawka)
1) Nie używamy wykresu ceny do definiowania trendu.
2) Nie używamy średnich do definiowania trendu.
3) Nie używamy wykresów o większym czasie (np z M5 na M30) do definiowania trendu.
4) Używamy tylko CCI.
5) Transakcje powinny brane tylko z trendem.
6) Należy unikać formacji zmiany trendu i skupić się tylko na formacjach z trendem.
Przy normalnym stabilnym rynku wygląda to dużo prościej.

ODPOWIEDZ