S/D tak to widzę

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: S/D tak to widzę

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Rezultat na koniec tygodnia.
Widać, że wychodzimy z dołka ;)
Obrazek
imag

Od nowego tygodnia robot będzie pracował w trochę innych warunkach. Zmieniłem sposób zarządzania kapitałem. W zależności od wielkości SL robot dobiera wielkość pozycji tak aby strata na jeden trejd była <= 1% Equity. Dotychczas wielkość pozycji była dobierana na podstawie samego Equity, co przy czasem odległych SL mogło i prowadziło do niepotrzebnie dużych strat. Tak było na samym początku testu.
Czuję, ze teraz można go zostawić na dłużej niech walczy. Na D1 to mogą czasem być wielodniowe pozycje.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Tak sie zastanawiam.... Nie myślałeś kiedyś, żeby bazy z d1 dopracować np do h1-m15?
Ja gdybym potrafił programować, to właśnie bym tak to rozegrał, by robot widział-miał w świadomości wszystkie TFy
Obaj wiemy, że cena zawsze do nich dojdzie. Ruch przecież zawsze się zaczyna na małych interwałach, po co więc za wcześnie wchodzi z ogromnej bazy, jak da się ją dopracować :)
Jak mocno się skupie i poszukam stref na niskich TFah, udaje mi się wchodzić z dokładnością do 1-2 pis. Może popracuj w wolnym czasie nad takim rozwiązaniem. S/L myślę że znacząco się zmniejszy :)
Pozdr.

Awatar użytkownika
xkubas
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: xkubas »

R/R minimum 1:3 i będzie chodził jak złoto. Aby nie otwierał pozycji jeśli Reward jest mniejszy niż 3 x Risk. Może jeszcze go tu lekko z tuningować.
Face shoot the fuckers...

JAREK67
Maniak
Maniak

Damfry pisze:Tak sie zastanawiam.... Nie myślałeś kiedyś, żeby bazy z d1 dopracować np do h1-m15?
Ja gdybym potrafił programować, to właśnie bym tak to rozegrał, by robot widział-miał w świadomości wszystkie TFy
Obaj wiemy, że cena zawsze do nich dojdzie. Ruch przecież zawsze się zaczyna na małych interwałach, po co więc za wcześnie wchodzi z ogromnej bazy, jak da się ją dopracować :)
Jak mocno się skupie i poszukam stref na niskich TFah, udaje mi się wchodzić z dokładnością do 1-2 pis. Może popracuj w wolnym czasie nad takim rozwiązaniem. S/L myślę że znacząco się zmniejszy :)
Pozdr.
Cała zabawa polega na tym żeby nie bawić się w trejdy po kilkadziesiąt pipsów. Poza tym im mniejszy tf tym waga stref się zmniejsza.
Nie ma sensu wg mnie na automatyzację gry w oparciu o S/D na niskich tf. Rynek zbyt często ich nie respektuje ,więc nie ma co się szarpać. Dzięki tej zmianie doboru wielkosci pozycji nawet daleki SL nie powinien być zagrożeniem. W nagrodę można oczekiwać trejdów trwających nawet tygodnie.Np. takich
:)
Obrazek
take screen shot

JAREK67
Maniak
Maniak

W grze manualnej próbuję stosować jako uzupełnienie analizę wolumenu. Dane pochodzą z CME.
Obrazek
screencast

Obrazek
green shot

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Witam,

Jarek, napisałbyś coś więcej "od siebie" na temat analizy wolumenu? Szczerze nigdy się tym nie zainteresowałem, bo nikt po ludzku tego nie opisał, a przynajmniej ja do takiego opisu nie miałem dostępu. Jakbyś mógł parę zdać napisać albo dać jakiś link czy coś do ciekawej literatury to byłbym wdzięczny :)

A te trejdy na edku... Szacunek :D Zajebiste trejdy, gratulacje :)

Pozdrawiam, Midas

JAREK67
Maniak
Maniak

Midas pisze:Witam,

Jarek, napisałbyś coś więcej "od siebie" na temat analizy wolumenu? Szczerze nigdy się tym nie zainteresowałem, bo nikt po ludzku tego nie opisał, a przynajmniej ja do takiego opisu nie miałem dostępu. Jakbyś mógł parę zdać napisać albo dać jakiś link czy coś do ciekawej literatury to byłbym wdzięczny :)

A te trejdy na edku... Szacunek :D Zajebiste trejdy, gratulacje :)

Pozdrawiam, Midas
Te przykłady edka to nie moje ;) To raczej przyklad i mój cel, do którego dążę.
Jeśli chodzi o zagadnienie wolumenu to na początek zapoznaj się z tym http://clusterdelta.com/platform
Jest tu wszystko z czego korzystam w tym zakresie.
Temat nie jest łatwy i z pewnością potrzeba czasu żeby się z nim zaznajomić. Ja również jestem w tym zakresie "świerzak"
Ale już na obecnym etapie widzę, że obserwacja wolumenu (mimo, że CME to tylko wycinek rynku) może być doskonałym wsparciem przy podejmowaniu decyzji tradingowych.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Skoro twierdzisz, że ruch zaczyna się z D1, to nie mam więcej nic do dodania :)
Powodzenia :wink:

dalan
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dalan »

Oj Panowie,czy przypadkiem znaczenie volumenu(co stało się bardzo modne w ostatnim czasie) nie jest waszym następnym etapem do tłumaczenia sobie własnych porażek?

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

dalan pisze:Oj Panowie,czy przypadkiem znaczenie volumenu(co stało się bardzo modne w ostatnim czasie) nie jest waszym następnym etapem do tłumaczenia sobie własnych porażek?

Myślę, że Kolega trafił w sedno :P
Dawno temu napaliłem się na to, bo taka wtedy "była moda".
Jeszcze na akcjach. Mam nawet knige "Znaczenie wolumenu".
"Mody" widać powracają okresowo, bo pewnie każdy przechodzi okresy fascynacji
różnymi dziwnymi wynalazkami.
Oczywiście nic z tego pozytywnego nie wyszło, pomimo, że komp się grzał
bo chciałem wszystko sprawdzić i wyliczyć.
Z tego co pamiętam to najgorsze były tzw. pakietówki, które rozpiepszały wykres
na wiele tygodni (OBV i inne).
Potem sprawdziłem działanie na akcjach z USA bo z tamtąd przyszła moda.
Force Indeks opisany przez ELDERA, nic rozsądnego nie udało mi się zaobserwować.

Chciałbym spotkać kogoś komu udało się na tym zarobić.Nie mam na myśli autorów
"mądrych książek" z dobieranymi wykresami dla potwierdzenia "super teorii". :P

ODPOWIEDZ