Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
grey
Gaduła
Gaduła

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Nieprzeczytany post autor: grey »

Słuchajcie wskaźnik PPv1.02.mq4 liczy pivoty w oparciu o poprzednia świeczkę dzienną, tygodniową, miesięczną danego brokera (nie uwzględnia niedzielnych) i tyle. Chciałem dokończyć ten wskaźnik aby był skończony a to czy jest potrzebny do tradingu czy nie to już inna sprawa . Jedni uważają, że to wystarczy. Inni, że nie. Mamy dwie sytuacje. Widzimy jakie są różnice u różnych brokerów. Ponadto pivoty mogą być naliczane w oparciu o zamknięcie sesji o określonej godzinie. Czyli jeżeli nastąpi jakiś wielki ruch ceny na skrajnej świeczce godzinnej a my przesuniemy liczenie pivotów o daną godzinę wtedy będą całkiem inne pivoty.

Widzę też, że są pivoty podawane na innych stronach. Nie interesowałem się tym do tej pory, ale teraz się zainteresuję i zobaczymy jakie są różnice. Możecie używać wskaźnika PP_SREDNIE.mq4, gdzie się ręcznie wprowadza swoje pivoty.

A czy dobrze liczy to spisujecie sobie H,L,C danej świeczki, wpisujecie w kalkulator
http://comparic.pl/kalkulator-pivot-points/
i sprawdzacie

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

blist pisze:Czy wchodzimy za kazdym razem jak przebiją kreskę z D? h1 i m5 wzrostowy. Czerwone strzalki do gory to potencjalne wejscia w rynek. Patrz zalacznik.
pierwsze dwa jak najbardziej do kliknięcia :idea:
ostatniego/trzeciego bym już nie klikał, bo MA21 zawinięta w dół i zamknięcie wcześniejszej świeczki pod MA21 i dodatkowo zamknięcie H1 poniżej kreski DP :idea:

dobry przykład dla przypomnienia, bo pewnie większość zapomniała że zwracałem uwagę też na zamknięcie H1... dobrze zerkać na zegarek jeżeli zostało kilka minut do nowej H1 :idea: :!:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

grey

zauważyłem wcześniej(może max 2 tygodnie) jedną rzecz, ale wyleciało mi to z głowy odnośnie codziennego porównywania poziomów z tabelki a tym co wyznaczał PivotPointsMultitimeframe, że od czwartku kreski się pokrywały... zastanawiające dlaczego właśnie od czwartku :?:
może to zbieg okoliczności że zwróciłem na to uwagę :roll:

Awatar użytkownika
grey
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grey »

Chodziło mi o coś takiego. Zdjęcie 1.jpg i zdjęcie 2.png to ta sama świeczka dzienna. Jeżeli przesuniemy liczenie pivotów o godzinę, czy więcej w jakąś stronę to te pivoty będą inne. Pytanie jak strony, które publikują pivoty je liczą? Niekiedy są to niewielkie różnice, ale bywały różnice przy WS_1 z tego co pamiętam na 11 pipsów też. No to jest wszystko do sprawdzania. Na tą chwilę nie potrafię nic więcej powiedzieć :P

a co do tych powtórzonych pivotów to być może świeczki dzienne ze strony pokrywały się z tymi z twojego brokera?

Edit

Inaczej, to jak się to liczy to wiadomo. Pytanie jak te różnice wpływają na trading :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

uprzejmię informuję, że zwiększam pozycję i trochę poklikam po swojemu(na czuja) bez szczegółowego opisywania... żeby coś się działo na rachunku, gdyż wiele trejdów mi ucieka a dzień za dniem mija :wink:
jak się bawić to się bawić na całego... :D

natomiast w jurnalu będę wrzucał pozycje zajmowane tylko i wyłącznie zgodnie z sysem :idea: :!:

panzupa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: panzupa »

Jak widzicie EURGBP? dalej w dol do S3=0.7129 czy juz koniec jazdy?

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

panzupa pisze:Jak widzicie EURGBP? dalej w dol do S3=0.7129 czy juz koniec jazdy?
nic nie wskazuje narazie na zmianę kierunku :idea:
jak wejdą pejsy o 14:00 lub z indeksammi o 15:30 to napewno coś wymodzą na delikatne odreagowanie :wink:

panzupa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: panzupa »

Zobaczymy, otworzylem kolejna pozycje, pierwsza jest na S2. Jak pojdzie do gory to strace pare pipsow. (zabezpieczenia na razie niezgodne z systemem Twoim)

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

niemiaszek pisze:uprzejmię informuję, że zwiększam pozycję i trochę poklikam po swojemu(na czuja) bez szczegółowego opisywania... żeby coś się działo na rachunku, gdyż wiele trejdów mi ucieka a dzień za dniem mija :wink:
jak się bawić to się bawić na całego... :D

natomiast w jurnalu będę wrzucał pozycje zajmowane tylko i wyłącznie zgodnie z sysem :idea: :!:
Tylko żebyś chłopie nie przekombinował :!: ...
Grzecznie przypominam że raz się już mocno pomyliłeś.

Popatrzyłem na twoje dwa wejścia odkąd ogłosiłeś wkładki poza sysem.
Najpierw wziąłeś longa na rzeźniku gdzie wziąłeś ~2 pipsy, żeby za chwile wziąć shorta gdzie skroiłeś 3 pipsy.

Miło że coś tam skubnąłeś, tylko że ryzyko na starcie miałeś 30 pipsów czyli prawie 1800 zł a bierzesz po 60 i 120 zł ?
A na tej esce niewiele brakło, żebyś zaliczył minus 30 pipsów.
Z resztą popatrz, jak byś rzeźnika zostawił na elce według pierwszego pomysłu, to byś dziś nieźle zarobił.

Rozumiem klikanie na czuja (bo doświadczenie fajna sprawa), ale powinieneś chyba brać targety w miarę odpowiednie do podjętego ryzyka, chociażby tak z 50% podjętego ryzyka.

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mpapiez

to wszystko wiem, ale te pozycje to klikanie z "doskoku"
jak mogę usiąć przy monitorkach , szybka decyzja i jazda, ale zdaję sobie sprawę, że ryzyko dużo większe i to jest gra na wynik(skubanie), a jeżeli nawet trafi się SL to jest elementem tej gry :wink:

ODPOWIEDZ