Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)
Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)
Słuchajcie wskaźnik PPv1.02.mq4 liczy pivoty w oparciu o poprzednia świeczkę dzienną, tygodniową, miesięczną danego brokera (nie uwzględnia niedzielnych) i tyle. Chciałem dokończyć ten wskaźnik aby był skończony a to czy jest potrzebny do tradingu czy nie to już inna sprawa . Jedni uważają, że to wystarczy. Inni, że nie. Mamy dwie sytuacje. Widzimy jakie są różnice u różnych brokerów. Ponadto pivoty mogą być naliczane w oparciu o zamknięcie sesji o określonej godzinie. Czyli jeżeli nastąpi jakiś wielki ruch ceny na skrajnej świeczce godzinnej a my przesuniemy liczenie pivotów o daną godzinę wtedy będą całkiem inne pivoty.
Widzę też, że są pivoty podawane na innych stronach. Nie interesowałem się tym do tej pory, ale teraz się zainteresuję i zobaczymy jakie są różnice. Możecie używać wskaźnika PP_SREDNIE.mq4, gdzie się ręcznie wprowadza swoje pivoty.
A czy dobrze liczy to spisujecie sobie H,L,C danej świeczki, wpisujecie w kalkulator
http://comparic.pl/kalkulator-pivot-points/
i sprawdzacie
Widzę też, że są pivoty podawane na innych stronach. Nie interesowałem się tym do tej pory, ale teraz się zainteresuję i zobaczymy jakie są różnice. Możecie używać wskaźnika PP_SREDNIE.mq4, gdzie się ręcznie wprowadza swoje pivoty.
A czy dobrze liczy to spisujecie sobie H,L,C danej świeczki, wpisujecie w kalkulator
http://comparic.pl/kalkulator-pivot-points/
i sprawdzacie
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
pierwsze dwa jak najbardziej do kliknięciablist pisze:Czy wchodzimy za kazdym razem jak przebiją kreskę z D? h1 i m5 wzrostowy. Czerwone strzalki do gory to potencjalne wejscia w rynek. Patrz zalacznik.

ostatniego/trzeciego bym już nie klikał, bo MA21 zawinięta w dół i zamknięcie wcześniejszej świeczki pod MA21 i dodatkowo zamknięcie H1 poniżej kreski DP

dobry przykład dla przypomnienia, bo pewnie większość zapomniała że zwracałem uwagę też na zamknięcie H1... dobrze zerkać na zegarek jeżeli zostało kilka minut do nowej H1

... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
grey
zauważyłem wcześniej(może max 2 tygodnie) jedną rzecz, ale wyleciało mi to z głowy odnośnie codziennego porównywania poziomów z tabelki a tym co wyznaczał PivotPointsMultitimeframe, że od czwartku kreski się pokrywały... zastanawiające dlaczego właśnie od czwartku
może to zbieg okoliczności że zwróciłem na to uwagę
zauważyłem wcześniej(może max 2 tygodnie) jedną rzecz, ale wyleciało mi to z głowy odnośnie codziennego porównywania poziomów z tabelki a tym co wyznaczał PivotPointsMultitimeframe, że od czwartku kreski się pokrywały... zastanawiające dlaczego właśnie od czwartku

może to zbieg okoliczności że zwróciłem na to uwagę

Chodziło mi o coś takiego. Zdjęcie 1.jpg i zdjęcie 2.png to ta sama świeczka dzienna. Jeżeli przesuniemy liczenie pivotów o godzinę, czy więcej w jakąś stronę to te pivoty będą inne. Pytanie jak strony, które publikują pivoty je liczą? Niekiedy są to niewielkie różnice, ale bywały różnice przy WS_1 z tego co pamiętam na 11 pipsów też. No to jest wszystko do sprawdzania. Na tą chwilę nie potrafię nic więcej powiedzieć 
a co do tych powtórzonych pivotów to być może świeczki dzienne ze strony pokrywały się z tymi z twojego brokera?
Edit
Inaczej, to jak się to liczy to wiadomo. Pytanie jak te różnice wpływają na trading

a co do tych powtórzonych pivotów to być może świeczki dzienne ze strony pokrywały się z tymi z twojego brokera?
Edit
Inaczej, to jak się to liczy to wiadomo. Pytanie jak te różnice wpływają na trading

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
uprzejmię informuję, że zwiększam pozycję i trochę poklikam po swojemu(na czuja) bez szczegółowego opisywania... żeby coś się działo na rachunku, gdyż wiele trejdów mi ucieka a dzień za dniem mija
jak się bawić to się bawić na całego...
natomiast w jurnalu będę wrzucał pozycje zajmowane tylko i wyłącznie zgodnie z sysem

jak się bawić to się bawić na całego...

natomiast w jurnalu będę wrzucał pozycje zajmowane tylko i wyłącznie zgodnie z sysem

Jak widzicie EURGBP? dalej w dol do S3=0.7129 czy juz koniec jazdy?
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
nic nie wskazuje narazie na zmianę kierunkupanzupa pisze:Jak widzicie EURGBP? dalej w dol do S3=0.7129 czy juz koniec jazdy?

jak wejdą pejsy o 14:00 lub z indeksammi o 15:30 to napewno coś wymodzą na delikatne odreagowanie

Zobaczymy, otworzylem kolejna pozycje, pierwsza jest na S2. Jak pojdzie do gory to strace pare pipsow. (zabezpieczenia na razie niezgodne z systemem Twoim)
Tylko żebyś chłopie nie przekombinowałniemiaszek pisze:uprzejmię informuję, że zwiększam pozycję i trochę poklikam po swojemu(na czuja) bez szczegółowego opisywania... żeby coś się działo na rachunku, gdyż wiele trejdów mi ucieka a dzień za dniem mija![]()
jak się bawić to się bawić na całego...![]()
natomiast w jurnalu będę wrzucał pozycje zajmowane tylko i wyłącznie zgodnie z sysem![]()

Grzecznie przypominam że raz się już mocno pomyliłeś.
Popatrzyłem na twoje dwa wejścia odkąd ogłosiłeś wkładki poza sysem.
Najpierw wziąłeś longa na rzeźniku gdzie wziąłeś ~2 pipsy, żeby za chwile wziąć shorta gdzie skroiłeś 3 pipsy.
Miło że coś tam skubnąłeś, tylko że ryzyko na starcie miałeś 30 pipsów czyli prawie 1800 zł a bierzesz po 60 i 120 zł ?
A na tej esce niewiele brakło, żebyś zaliczył minus 30 pipsów.
Z resztą popatrz, jak byś rzeźnika zostawił na elce według pierwszego pomysłu, to byś dziś nieźle zarobił.
Rozumiem klikanie na czuja (bo doświadczenie fajna sprawa), ale powinieneś chyba brać targety w miarę odpowiednie do podjętego ryzyka, chociażby tak z 50% podjętego ryzyka.
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
Mpapiez
to wszystko wiem, ale te pozycje to klikanie z "doskoku"
jak mogę usiąć przy monitorkach , szybka decyzja i jazda, ale zdaję sobie sprawę, że ryzyko dużo większe i to jest gra na wynik(skubanie), a jeżeli nawet trafi się SL to jest elementem tej gry
to wszystko wiem, ale te pozycje to klikanie z "doskoku"
jak mogę usiąć przy monitorkach , szybka decyzja i jazda, ale zdaję sobie sprawę, że ryzyko dużo większe i to jest gra na wynik(skubanie), a jeżeli nawet trafi się SL to jest elementem tej gry