na czym zarabia broker - filtrowany data feed

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FX TEAM »

W praktyce wygląda to tak, że broker MM zabezpiecza się tylko jeśli klient gra lotami i to też musi mieć wyniki. Wcale im się nie dziwie że tak robią Wink
W praktyce jak to wygląda, wiedzą tylko brokerzy. Myślę, że do pewnego stopnia Market Makerzy zabezpieczają pozycje klientów na prawdziwym rynku, ale z pewnością nie wszyscy i na pewno nie wszystkie pozycje (choćby przez bariery technologiczne).
Wa$$kII pisze:A teraz dylemat, skoro 95% kasy ludzi, którzy tracą nie pojawi się nigdy na rynku to kto płaci zyskownym.
Zyskownym się uruchamia Virtual Dealer Plug-in, polowanie na Stopy i klient przestaje być zyskowny lub zwyczajnie się zniechęca. (oczywiście przesadzam - dobremu brokerowi zależy na dobrej opinii i nie robi krzywych akcji nawet jeśli jest Market Makerem, MM nie oznacza przecież Samo Zło).
Znalazłem inny dylemat: skoro u brokera typu MM nie zachodzi transakcja na rynku walutowym, to czy taki broker i jego działalność powinna podlegać KNF czy może raczej Komisji Kontroli Gier i Zakładów? Dylemat drugi: podatek od zysków kapitałowych czy od gier i zakładów?
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx -> guzik "www" poniżej ;)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Znalazłem inny dylemat: skoro u brokera typu MM nie zachodzi transakcja na rynku walutowym, to czy taki broker i jego działalność powinna podlegać KNF czy może raczej Komisji Kontroli Gier i Zakładów? Dylemat drugi: podatek od zysków kapitałowych czy od gier i zakładów?
Na szczęście ustawa mówi jasno jest to działalność maklerska i podlega KNF.

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

zz pisze:Na szczęście ustawa mówi jasno jest to działalność maklerska i podlega KNF.
Dlaczego na szczęście? Ja uważam, że wręcz przeciwnie. Komisja Kontroli Gier i Zakładów miałaby pieczę nad uczciwością takiego brokera. Ktoś byłby w stanie kontrolować czy datafeed dawany przez brokera wynika ze stałych przekształceń cen rynkowych w oparciu o dany algorytm, czy też broker daje klientowi cenę jaka dla niego jest wygodna. (coś jak badanie lottomatu - czy jest fair).
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

FX TEAM pisze:Dlaczego na szczęście? Ja uważam, że wręcz przeciwnie
Tak tylko wynika to z tego że żyjemy w chorym kraju sprawy są do góry nogami.W normalnych krajach powinno być jak napisałem komisje nadzoru mają uprawnienia prokuratorskie.Natomiast u nas biuro Maklerskie wyprowadziło kasę klientów i okazało się że w ogóle nie było kontrolowano więc może i lepiej aby to przejeła Komisja Kontroli Gier i Zakładów ...... :P

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

zz to wszędzie tak. Niestety z różnych przyczyn brokerzy MM nie mogą podać skąd jest ich źródłowy datafeed i jakiej obróbce podlega przed podaniem go klientowi (boją się, że ktoś taką wiedzę sprytnie wykorzysta np. szybciej wykonując ich algorytm - czyli przewidując niejako cenę brokera).
Każdy broker MM korzysta z jakiegoś datafeedu. U kilku Market Makerów próbowałem swego czasu uzyskać informacje z jakiego konkretnie (jak wiemy forex jest zdecentralizowany). Z reguły odpowiedź padała w stylu: nie możemy Panu powiedzieć, zresztą datafeed jest dodatkowo przez nas filtrowany, na naszej platformie obowiązującą jest NASZA cena. Jeden broker podał m, że dostaje datafeed od UBS i Credit Suisse i również kompilacja tych dwóch dostawców + filtry = datafeed brokera.
Jak datafeed jest filtrowany? Jedna z obrazowych odpowiedzi: "Zna Pan na pewno wstęgę Bollingera. Otrzymaną od providera cenę filtrujemy algorytmem podobnym do wstęgi, aby wygładzić cenę i pozbyć się gwałtownych ticków.". I okej. Broker musi skądś wziąć cenę. Tylko fajnie byłoby, aby był ktoś kto zapewni klientowi, że cena którą dostaje to cena powstała w wyniku filtrowania jakiegoś konkretnego datafeedu konkretnym algorytmem, a nie cena wygodna z punktu widzenia brokera. Nie jest tajemnicą, że brak nadzorcy może prowadzić i bywa, że prowadzi do nadużyć ze strony niektórych Market Makerów.

ulysse
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ulysse »

FX TEAM pisze:Tylko fajnie byłoby, aby był ktoś kto zapewni klientowi, że cena którą dostaje to cena powstała w wyniku filtrowania jakiegoś konkretnego datafeedu konkretnym algorytmem
Zgadzam się byłoby fajnie i bezpiecznie, tylko czy z drugiej strony to byłby jeszcze "rynek"? Bo jak sam napisałeś:
FX TEAM pisze:jak wiemy forex jest zdecentralizowany

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

market maker dealer

Nieprzeczytany post autor: reptile »

FX TEAM pisze:"Zna Pan na pewno wstęgę Bollingera. Otrzymaną od providera cenę filtrujemy algorytmem podobnym do wstęgi, aby wygładzić cenę i pozbyć się gwałtownych ticków."
Czyje to słowa ?

Dodano po 18 godzinach 23 minutach:

Temat pewnie padnie bezdechem ... a uważam, że to źle.

Dobry feed to podstawa podstaw. Feed to informacja, mając złe informacje, źle ocenia się rzeczywistość... proste, a jednak nie.
Bo to skąd wychodzą te informacje to jakby tajemnica.
Informacja (ogólnie) - powiązanie z rynkiem
Pewnie pamiętacie moją grę na newsy Non-Farm Employment Change ... tp 1,3711 ale i krótsze S do tp 1,3533.

O tym czy twoje zlecenia zostaną aktywowane, decyduje dealer. To on ma najpierw informację i robi wszystko na swoją korzyść ! Więc nie przypadkiem łapane są sl, tp, oczekujące (cel jest prosty.. chcą nas mieć na rynku) itd . Bo obsługa najzwyczajniej klika i wysyła ci feed, ma to również później wpływ na nasze analizy, które są rozbieżne.

Gra na newsy wg mnie musi opierać się na określonym TP lub przy większym ruchu ceny na SL (TS) ochraniającym zyski. Nie należy wierzyć u brokera MM w swoje TP, jest bardzo mało brokerów, którzy nie filtrują swojego feed'u (zazwyczaj początkujące firmy, z własnym deal deskiem) a odpowiedź dlaczego powinna być teraz prosta. Dealer to nie tylko człowiek .. to również szybki algorytm ... metatrader virtual dealer plugin

Dlatego wystrzegajcie się MM, kiedy są ECN'y
dukascopy już tylko 1k
Ale pamiętajcie, że istnieją też GRUBASY ! (nie brakuje ich efektów na ECN)

Dodaje obrazki, bo wcześnie pochodziły z obcego serwera i zostały usunięte.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 977#128977
* jak ktoś przechował pozostałe, można dodać ... w końcu odpowiedzialność spada na tamto źródło ..

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
forex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex »

Zupelnie nie rozumiem czemu ten temat skonczyl w dziale Off-topic. Moim zdaniem wlasciwym dzialem dla niego sa Platformy transakcyjne.

skalpel_szczecin

Nieprzeczytany post autor: skalpel_szczecin »

zz pisze:
Na szczęście ustawa mówi jasno jest to działalność maklerska i podlega KNF.

Pozdro.

sam szef KNF ma niejasną historię swojego dojścia do bogactwa więc nie iem czy to takie szczęście :lol: . Jak zwykle równi i równiejsi a biednemu piach w oczy i CH w ......

http://ngi24.pl/article/117/prywatne-in ... -knf/0/pdf

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

reptile pisze:Dlatego wystrzegajcie się MM, kiedy są ECN'y
dukascopy już tylko 1k
tu 1szy raz i ostani polecilem brokera,za co przepraszam :oops:
..bo miałem nadzieje - tu po tej zmianie wszystko sie zmieniło na gorsze.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ