MT4 482+ aktualizuje się bez wiedzy i zgody użytkownika

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
259
Maniak
Maniak

MT4 482+ aktualizuje się bez wiedzy i zgody użytkownika

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Metaquotes postanowiło się rozprawić z tymi którzy się ociągają - automatyczna aktualizacja odbywa się teraz bez zgody użytownika.
W wersji 482 jest jeszcze LiveUpdate.exe ale ta wersja potrafi już sama się zaktualizować do 500 i to zupełnie bezobjawowo.
W wersji 500 LiveUpdate już nie ma - jest wbudowany w MT4.

EDIT: poprawka: 482 jeszcze się zapyta. Ale poźniej jeszcze była wersja 499 i ta już się nie pytała.
A wersja 500 która jest obecnie obowiązkowa nie pyta o nic tylko robi swoje.
Co zresztą opisali w Helpie:
A live update system (LiveUpdate) is built into the terminal. It allows to get informed about and install new versions of the program promptly. This system is always enabled, it is impossible to disable it.
(nie mam polskiej wersji...)

Z tym że... jest pewna możliwość wyłączenia aktualizacji w 500 ;-)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
altmer
Gaduła
Gaduła

Re: MT4 482+ aktualizuje się bez wiedzy i zgody użytkownika

Nieprzeczytany post autor: altmer »

Wersja 500 - fajne zmiany, poza tą. Na razie tak ogólnie póki co można blokować automatyczne update'y w programach i systemach (win update itp), a ja BARDZO nie lubię gdy coś mi się samo włącza bez mojej wiedzy i zgody lub pobiera i instaluje. Jak coś działa dobrze, odpowiada mi, to po kiego mam ściągać dziesiątki lub nawet setki megabajtów?! Czasem nawet taki update potrafi wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Oby inni autorzy programów i platform nie wpadli na podobny "genialny" pomysł z takim updatowaniem. Tu, w mt4 broker i tak w końcu wymusza nową wersję platformy, jednak mi takie podejście się NIE podoba. Nie nie

259
Maniak
Maniak

Te fajne zmiany idą w pewnym bardzo określonym kierunku. Parę osób się już zdziwiło, dlaczego coś co tak dobrze działało nagle przestało działać... dziwnym trafem konkurencyjnego do tych fajnych zmian.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
altmer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: altmer »

Aha, no wszystko jasne teraz. Czyli chcą wyeliminować modyfikacje użytkowników (użyszkodników) i dać na stałe jedno swoje ustrojstwo blokujące podobnie działające skrypty? Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi zawsze o to samo. Widać nie podoba się komuś, że inni (czasem za pewne tantiemy - to fakt) tworzą modyfikacje (EA i skrypty), które ułatwiają trading dużo bardziej niż śniło się twórcom programu.

edit: ciekawe czy na przykład licencja dla broka też się zaktualizowała? Np. "jak chcecie mieć dostęp do grzebania w tym kodzie, to musicie nam dopłacić $$$".

259
Maniak
Maniak

Dla mnie to wszystko dąży do przejęcia kontroli nad rynkiem automatyki i dystrybucji sygnałów tak jak Apple podporządkował sobie spory kawałek świata. W podobnie agresywny sposób: zamknąć konkurencję, zamknąć alternatywne drogi i zmusić wszystkich na swoje podwórko na swoich prawach.
Te sygnały, CodeBase w terminalu - to podwaliny ichniejszego app store: produkty i serwisy. W którym to oni będą decydować co może być, a co nie.
Chcesz używać swojego EA? Proszę bardzo, ale najpierw trzeba go "kwalifikować żeby sprawdzić czy bezpieczny..." czyli sprawdzić czy nie robi nam konkurencji i że będziesz mógł go sprzedawać tylko przez nasz serwis, najlepiej w postaci sygnałów (bo na tym najlepiej się teraz zarabia).

Awatar użytkownika
Darooo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darooo »

Mam zainstalowana mt4 na laptopie i na stacjonarce , tu i tu jest winda 7 i na laptoku mt4 zaktualizowała się a na stacjonarce nie chce i już , przeinstalowywałem mt4 i niestety aktualizacja nie rusza , można cos z tym zrobić?

259
Maniak
Maniak

U mnie też tak było przez jakiś czas aż na drugim komputerze pojawiło się nagle pytanie na jakim użytkowniku wystartować MT4 i okazało się, że już nie jest 482, a 500.
Naprawę tak za nim tęsknisz? Niektórzy nie są zbyt szczęśliwi.
Jedna z podstawowych reguł jeżeli chodzi o Metaquotes (i nie tylko) to nie instalować żadnych nowości zanim... inni nie sprawdzą czy jest ok ;-)

Awatar użytkownika
AK53
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: AK53 »

Darooo pisze:Mam zainstalowana mt4 na laptopie i na stacjonarce , tu i tu jest winda 7 i na laptoku mt4 zaktualizowała się a na stacjonarce nie chce i już , przeinstalowywałem mt4 i niestety aktualizacja nie rusza , można cos z tym zrobić?
Przekopiuj brutalnie wszystkie kluczowe pliki (terminal.exe, metaeditor.exe, metalang.exe) i po kłopocie!

259
Maniak
Maniak

I zaraz zaktualizuje się znowu :-)
Napisałem wcześniej korektę, że 842 jeszcze się zapyta.
Ale na drugim komputerze zaktualizował się bez pytania i to pomimo że zmieniłem nazwę LiveUpdate.exe na LiveUpdate.org.
Czyli korekta do korekty: zgodnie z nazwą tematu 482 NIE PYTA.
Metaquotes wsadziło jakiś backdoor i potrafi zmusić klienta MT4 do aktualizacji. Nie wiem od której wersji siedzi tam ten agent...

Jest pewien sposób - trzeba zablokować ścieżkę ...MetaQuotes\WebInstall\mt4clw
Najlepiej zaczynając od WebInstall.
Tylko że nie jestem pewien lokalizacji.
U mnie na Win XP znalazłem:
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\MetaQuotes\WebInstall\mt4clw
Ale na Windows7 będzie to gdzie indziej.
I na dodatek on powstaje PO aktualizacji.
Tak więc trzeba by zrobić backup przed aktualizacją, poczekać aż się zaktualizuje, zablokować folder (np. odmawiając praw dostępu dla wszystkich włącznie z sobą, Administratorem i SYSTEM) i przywrócić z backupu.

Z ciekawostek nowej wersji - wygenerowałem szczegółowy raport. I okazało się, że wyciął mi wszystkie zyski. Ale niezbyt konsekwentnie:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

AK53 pisze:
Darooo pisze:Mam zainstalowana mt4 na laptopie i na stacjonarce , tu i tu jest winda 7 i na laptoku mt4 zaktualizowała się a na stacjonarce nie chce i już , przeinstalowywałem mt4 i niestety aktualizacja nie rusza , można cos z tym zrobić?
Przekopiuj brutalnie wszystkie kluczowe pliki (terminal.exe, metaeditor.exe, metalang.exe) i po kłopocie!
Aktualizacja nie ruszy, dopóki broker na to nie pozwoli ze swojego serwera po połączeniu do rachunku. Także może być to opóźnione, bo niektórzy sprawdzają działanie swoich dodatków i wodotrysków pod względem zgodności wstecznej tych gadżetów.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ODPOWIEDZ