inwestycja długoterminowa

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Re: inwestycja długoterminowa

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

brother pisze:Jeżeli używać słowa gra to tylko w kontekście "gry rynkowej" co jest tożsame z każdą inną inwestycją, która jest obarczona ryzykiem i na której jest konkurencja,występuje tu także mechanika popytu i podaży. Jeżeli ktoś rozumie fx w kategoriach klikania to lepiej niech kupi sobie konsolę albo pogra w tetrisa.
Niby dlaczego? Dla mnie jest to gra i jest to podejście, które bardziej mi odpowiada. Myślę więc, że znajdą się osoby, które wolą mieć podobne podejście więc byłbym wstrzemięźliwy w ukierunkowywaniu innych osób w tym temacie. Nie sądzę też abym niepoważnie podchodził do tradingu, po prostu skupiam się tutaj na aspektach związanych z podejmowaniem decyzji i do tego podchodzę poważnie a sama otoczka, na czym gram, kontekst ekonomiczny nie bardzo mnie interesuje tym samym niewiele mnie interesuje czy to co robię można ująć jako inwestowanie czy też nie.

A dla relaksu jak już was zmęczy dyskusja czy FX to gra czy inwestowanie to polecam zainwestowanie w punkty w FPS czy czymś podobnym.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

NiceFox pisze:Marco wybierz coś z tego:
http://www.cmegroup.com/tools-informati ... ry-na.html
i unikaj rynku spot i brokerów z MT4 nie z USA (bo dostaniesz w rogi na swapie, takie wybryki jak kasowanie dodatniego swapu po miesiącu i dłuższych okresach się zdarzają )

Tylko wyłącznie kontrakty na CME i pamiętaj że musisz je rolować.
NiceFox,pochwała dla Ciebie słusznie poszła.

Dokładnie,nic więcej dodać..// pocieszające jest to że rośnie świadomość wśród naszych bankowców tego tematu///

marco123,jest dokładnie tak jak myślisz // niestety.//

Pozdrawiam.

PS. marco123,uważam że problem zostanie całkowicie rozwiązany jeżeli powstanie normalna bankowość w Polsce.// Ja to widzę tak,pod koniec przyszłego roku będzie już CME dostępne w U.E przez U.K. pozostanie kwestią czasu aż powstanie u nas bankowość ..//
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

alinoe pisze:
brother pisze:Jeżeli używać słowa gra to tylko w kontekście "gry rynkowej" co jest tożsame z każdą inną inwestycją, która jest obarczona ryzykiem i na której jest konkurencja,występuje tu także mechanika popytu i podaży. Jeżeli ktoś rozumie fx w kategoriach klikania to lepiej niech kupi sobie konsolę albo pogra w tetrisa.
Niby dlaczego? Dla mnie jest to gra i jest to podejście, które bardziej mi odpowiada. Myślę więc, że znajdą się osoby, które wolą mieć podobne podejście więc byłbym wstrzemięźliwy w ukierunkowywaniu innych osób w tym temacie. Nie sądzę też abym niepoważnie podchodził do tradingu, po prostu skupiam się tutaj na aspektach związanych z podejmowaniem decyzji i do tego podchodzę poważnie a sama otoczka, na czym gram, kontekst ekonomiczny nie bardzo mnie interesuje tym samym niewiele mnie interesuje czy to co robię można ująć jako inwestowanie czy też nie.
Po prostu to zachęca do tworzenia reklam z joystickami jakby ktoś grał w Mario Bros, mi takie podejście nie odpowiada, bo służy to jedynie poławianiu nowych klientów. Dopóki tak będzie brokerzy będą mieli gdzieś jakość usług dla detalistów bo i tak znajdzie się zawsze jakiś naiwniak, który zapłaci za spread albo commision i interes będzie się kręcił. Możesz patrzeć na to inaczej, ale ja do tego podchodzę jak do każdego innego biznesu i określam to jako inwestowanie, a nie grę w sensie "zręcznościowym" tak jak w kasynie przy automatach.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

marco123 pisze:Nicefox sugerujesz ze mozna normalnie zostac okradzionym z punktow swap bez podania przyczyny przez brokera ?
mowisz z wlasnego doswiadczenia czy slyszales ze inni mieli takie przygody ? dla mnie jest to cos oburzajacego tym bardziej ze historie transakcji latwo mozna skopiowac nawet i na papierze mozna sobie wczesniej zazyczyc od brokera i to stanowi niepodwazalny dowod. osobiscie nie wyobrazam sobie takiej sytuacji. Czy 6 pipsow swapa dziennie na plus to duza kwota ? w tej chwili nie znalazlem pary walutowej bardziej korzystnej. Czy rolowania na plus na niektorych kontraktach moga dac lepszy zysk w skali miesiaca, moze ktos wie ? :) dzieki wszystkim za podpowiedzi.
znajdziesz mnie na skype.

6 pip dużo czy mało? A nie możesz sam policzyć jaki swap powinien być przynajmniej wg. stopy procentowej?
Jak już to policzysz to zobaczysz że 99% brokerów uprawia lichwę. Bo jak to żeby swap dodatni na kontraktach był 300%, większy, a ujemny 50% mniejszy :!:
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

marco123
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: marco123 »

a co powiecie jakby otworzyc pozycje w alior banku broker ecn ? czy tez mozna sie spodziewac atrakcji typu zabieranie swapa ?

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

marco123
swapy u brokerów mają tendencje do zmieniania sie pomimo tego że stopy procentowe sie nie zmieniły
czasami są podwyższane na czas "promocji"
nie zdziwiłby sie jezeli bys zmieniał "dawce" swapu kilkakrotnie - zwróć uwagę przy doborze oferty na koszty obsługi przelewów itd.
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

Cyb pisze:Ale kto zmusza go do stosowania dźwigni ? Może sobie zażyczyć 1:1 i będzie miał to samo co w papierze. Tyle że tu dostanie swap. Jak mówił na transakcji jaka go interesuje jest dodatni ( obecnie ), więc gdzie tu przewaga kantoru ? Spread też zapewne mniejszy. Nawet używając lewar 1:10000000000000000 dalej może kupić tyle samo co za 1:1 i dokładnie ustawić SL. Straci identycznie tyle samo co przy tradycyjnym papierze.
Może coś mylę, ale z tego co zauważyłem to gdy dana waluta jest przewartościowana to swap jest dodatni, a gdy niedowartościowana ujemny.

-- Dodano: sob 03-11-2012, 17:39 --
Ink. pisze: maja one dużo większe wahania cenowe niż pary walutowe
Oj nie powiedziałbym. Najlepszy przykład to argentyna czy jedeno z Afrykańskich państewek

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

lekarz2 pisze:
Może coś mylę, ale z tego co zauważyłem to gdy dana waluta jest przewartościowana to swap jest dodatni, a gdy niedowartościowana ujemny.
To nie jest regułą ,zależy to od tysięcy czynników,okoliczności ,AT,AF ,potrzeb poszczególnych uczestników rynku kapitałowego,udanych interwencji BC,nieudanych interwencji BC , itp..
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Porażające, że do tej pory nikt nie skorygował powyższej tezy :!:
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Bo nikomu nie chce się zerknąć do źródeł a głupota nie boli :)

ODPOWIEDZ