D1 20 EMA & 50 EMA Trend Strategy

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
JAREK67
Maniak
Maniak

D1 20 EMA & 50 EMA Trend Strategy

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Pomysł zaczerpnąłem z http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=425041
Pomysł banalny w swej prostocie i być może w tym tkwi jego potencjał. ;)
Moja modyfikacja polega na monitorowaniu ogólnego zysku i zamykaniu wszystkich pozycji wg trailing equity. W związku z tym praktycznie liczę na zamykanie pojedynczych pozycji przez SL/TP. Gra na D1 z trendem i wielu parach może być zyskowna ale testy wymagają czasu liczonego w miesiącach. Jak się komu spieszy to nie dla niego sys. :)
Tak to mniej więcej wygląda.
Obrazek
free jpeg images

http://www.myfxbook.com/pl/members/Trej ... 727/583295

JAREK67
Maniak
Maniak

Re: D1 20 EMA & 50 EMA Trend Strategy

Kto wie, może to będzie zarabiać w dłuższym okresie.

Obrazek
screenshot utility windows
To obsunięcie kapitału w dodatku z winy inwestora ;)

anonim09383

Nieprzeczytany post autor: anonim09383 »

na demo to przynajmniej wyjdziesz na 0 nie licząc opłat za prąd

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Jak dla mnie wygląda obiecująco.
Ile transakcji na parze otwierasz ? I jaki TP (kwotowy) masz założony ? I na ile parach ?

Problemem jaki widzę jest brak SL'a. To znaczy widzę, że masz SL'e ale daleko ustawione i tak na wszelki wypadek. Przydałby się chyba również jakiś SL kwotowy (analogicznie do TP) bo tak to jesteś w sytuacji gdy wiesz mniej więcej ile zarobisz natomiast nie masz pojęcia ile stracisz.
Co będzie jak pewnego pięknego dnia wszystkie otwarte pozycje zaliczą SL (wiem mało prawdopodobne ale jednak).

Druga sprawa to dobrze byłoby to jakoś zbacktestować ....
Green
Obrazek
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

green7 pisze:Jak dla mnie wygląda obiecująco.
Ile transakcji na parze otwierasz ? I jaki TP (kwotowy) masz założony ? I na ile parach ?

Problemem jaki widzę jest brak SL'a. To znaczy widzę, że masz SL'e ale daleko ustawione i tak na wszelki wypadek. Przydałby się chyba również jakiś SL kwotowy (analogicznie do TP) bo tak to jesteś w sytuacji gdy wiesz mniej więcej ile zarobisz natomiast nie masz pojęcia ile stracisz.
Co będzie jak pewnego pięknego dnia wszystkie otwarte pozycje zaliczą SL (wiem mało prawdopodobne ale jednak).

Druga sprawa to dobrze byłoby to jakoś zbacktestować ....
Ale się ruch zrobił w temacie ;) 2 posty w ciągu ostatnich 2 tygodni.
Niestety nie jest tak kolorowo z tym graniem. ;)
Założenia są takie. Maksymalnie 8 pozycji na jedną parę w odstępach nie mniejszych niż 6 godzin.
Gra odbywa się na 10 parach.
Wielkość pozycji to 0.01 lot.
Mechanizm zamykania oparty jest o kontrolę zysku na rachunku jako całości.
Jezeli zysk przekroczy 100 pln wtedy włącza się Trailing Stop Equity. Taki trailing śledzący zysk. Kiedy zysk się cofa wtedy następuje zamknięcie wszystkich pozycji.
Większość założeń przyjąłem z wątku na FF. Nie przyjąłem jednego. Najważniejszego. Nie pozwolić na grę robotowi w strefie silnych np. tygodniowych poziomów S/R.
Chciałem żeby robot grał całkowicie samodzielnie. Nawet nie śledzę co piszą na FF w tym wątku.
I teraz to się mści.
Pozycje pootwierane a rynki zawracają ze stref S/R ;)
Kombinowanie z ustawianiem indywidualnego poziomu SL i TP wydaje mi się mało obiecujące. Już chyba raczej SL kwotowy by się przydał.
Ale chyba i tak najważniejsze żeby nie grać w potencjalnych punktach zwrotu na rynku.
Czyli taki robot, ale nie do końca.
Nie o to mi chodziło.
Tak czy inaczej w takim kształcie to się nie nadaje do puszczenia w realu.
Jeden z ekranów. Nawet jeśli z tego się wygramoli to dla mnie jest juz po śliwkach. ;)
Obrazek
photo hosting sites

-- Dodano: pn 22-07-2013, 20:55 --
marcin.in00 pisze:na demo to przynajmniej wyjdziesz na 0 nie licząc opłat za prąd
Zaj..........e dużo wniosłeś tym postem do dyskusji. Za prąd kto inny zapłaci. Nie szkoda ci klawiatury ?

green7
Maniak
Maniak

No to na myfxbook to jakoś lepiej wyglądało :)
Albo nie lookałem w otwarte pozycje. Fakt na FF goście kontrolują EA w dużej mierze ręcznie - co w sumie uniemożliwia stwierdzenie czy sam robot ma sens (wiadomo, ręcznie każdy inaczej go kontroluje).
Może dodać by jakąś obsługę S/R - przy pomocy jakiegoś wskaźnika to nie powinien być duży kłopot....

Próbowałem kiedyś gry na kilku parach. Jedna pozycja na parze, TP/SL zależny od ATR'a. I przez 2 miesiące udało mi się być wciąż w okolicy początkowego depo a nawet nieznacznie zarobić. A wejścia były losowe - więc może bardziej sensowne wejścia jak w tym pomyśle dałyby lepsze wyniki.
Green
Obrazek
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

green7 pisze:No to na myfxbook to jakoś lepiej wyglądało :)
Albo nie lookałem w otwarte pozycje. Fakt na FF goście kontrolują EA w dużej mierze ręcznie - co w sumie uniemożliwia stwierdzenie czy sam robot ma sens (wiadomo, ręcznie każdy inaczej go kontroluje).
Może dodać by jakąś obsługę S/R - przy pomocy jakiegoś wskaźnika to nie powinien być duży kłopot....

Próbowałem kiedyś gry na kilku parach. Jedna pozycja na parze, TP/SL zależny od ATR'a. I przez 2 miesiące udało mi się być wciąż w okolicy początkowego depo a nawet nieznacznie zarobić. A wejścia były losowe - więc może bardziej sensowne wejścia jak w tym pomyśle dałyby lepsze wyniki.
Sam widzisz. Mam nawet taki mechanizm wykrywania S/R. Robot wykrywa linie trendu i prostokąty więc mógłby traktowac je jako S/R. Ale trzeba by je jednak narysować ;) Chyba "wyhamuję wrotki" w tym zakresie. Już więcej nadziei pokładam w tym.
Obrazek
green shot screen capture

Już tym kiedyś grałem. Z tym, że tamto było zorientowane na maksymalny zysk bez oglądania się na ryzyko. Efekt był ciekawy bo prawie 500 % w ciągu 4 miesięcy, aż przyszedł smutny koniec.
Obecnie zmodyfikowałem znacząco zasady otwierania pozycji w stosunku do pierwowzoru. Tamten otwierał każdego dnia jeden zestaw par (najsłabsza L i najsilniejsza S). Teraz gra zaczyna się dopiero powyżej poziomu: najsilniejsza - najsłabsza >2.5. Teraz robot potrafi czekać aż będą warunki nawet tydzień i dłużej.
Dodatkowo wielkość pozycji jest znacząco mniejsza niż w poprzedniku.
Poobserwuję go przez rok i jeśli będzie ok to zagonię do roboty w realu ;)
http://www.myfxbook.com/pl/members/Trej ... 018/574469

green7
Maniak
Maniak

Co do S/R to miałem na myśli jakiś wskaźnik lub stronkę publikującą aktualne S/R.

A toto ostatnie na czym oparte jest ?
Znaczy jak mierzy co jest najsłabsze a co najsilniejsze? Przypomina mi się taki pomysł bodaj też z FF też, że grało się coś 11 parami obserwując na demo (po zysku/stracie) która aktualnie słabnie/wzmacnia się i stosownie do tego otwierało się pozycje ....
Green
Obrazek
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

green7 pisze:Co do S/R to miałem na myśli jakiś wskaźnik lub stronkę publikującą aktualne S/R.

A toto ostatnie na czym oparte jest ?
Znaczy jak mierzy co jest najsłabsze a co najsilniejsze? Przypomina mi się taki pomysł bodaj też z FF też, że grało się coś 11 parami obserwując na demo (po zysku/stracie) która aktualnie słabnie/wzmacnia się i stosownie do tego otwierało się pozycje ....
Wróciłem do starego pomysłu w nowej ulepszonej odsłonie. ;)
http://forex-nawigator.biz/forum/slope- ... e%20values
To o czym piszesz to faktycznie był taki wątek na FF. Chyba ostatecznie to wspomagali się zestawieniami w Excellu. Ale temat umarł śmiercią naturalną.

ODPOWIEDZ