Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Wuza pisze:
Janek Trader pisze:
Wuza pisze:

To jest moment ogłoszenia komunikatu i kilka minut po tym, masz skalę z czasem na dole :)
czyli kwotowania były, a nie jak niektórzy informowali, że kwotowania zostały zawieszone na ok pół godz.
To jest kwestia dyskusyjna, to nie jest wykres z EBS. Ciężko będzie o udostępnienie na forum czegoś co udowodniłoby rzeczywiście jak kwotowane były wybrane pary w czasie tych 30 minut po decyzji SNB.

Wykres jest z Forexlive ~
http://www.forexlive.com/blog/2015/01/1 ... -the-plug/
szkoda, bo to byłoby wielce pomocne dla klientów brokerów MM,

A dla klientów ECN z debetem rada : chcieliście "jak na prawdziwej giełdzie" to ją macie, tak wygląda "prawdziwa gra na kontraktach na giełdzie".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

rafino
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rafino »

Janek Trader pisze:A dla klientów ECN z debetem rada : chcieliście "jak na prawdziwej giełdzie" to ją macie, tak wygląda "prawdziwa gra na kontraktach na giełdzie".
Janek, nie ma się co pastwić nad tymi, którzy mieli swoje pozycje w ECNach. Myślę, że co niektórzy doświadczyli bardzo bolesnej sytuacji a nawet jeśli nie, to skaczą pod sufit z radości, że im się upiekło. Nikt nie był w stanie przewidzieć tego co się stało. Nie mówię o samym puszczeniu 1,20 tylko o skali. Ja liczyłem się z obsuwami rzędu 200-300, no może 500 pipsów w ekstremalnie pesymistycznym scenariuszu. Ale brak kwotowań i realizacja z 1700 pipsowym poślizgiem kilkukrotnie przekroczyła moją wyobraźnię. I szczerze współczuję tym, którzy doświadczyli tego na własnej skórze bo to na ich pieniądzach ( i nieraz życiu ) uczy się cała foreksowa społeczność

Sytuacja jest bezprecedensowa i śmiem twierdzić, że ci "zminusowani" traderzy mogą czuć się bardziej pokrzywdzeni, niż frankowi kredytobiorcy, którym to podobno rząd ma zamiar pomóc.

Awatar użytkownika
wojtasek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wojtasek »

Kiedyś popularny na forum broker FXSalt też zeruje debety i zapewnia o wypłacalności:
In light of the recent market volatility due to the dramatic policy change by the Swiss National Bank, we at FXSalt Ltd are pleased to announce that it is business as usual. FXSalt Ltd emerged relatively unscathed by the episode and as a result, no action is required by our clients. We suggest you continue trading as normal, bearing in mind what you are already aware of, “Trading foreign exchange on margin carries a high level of risk.”

FXSalt clients are still able to withdraw funds at any time and those who have suffered negative balances as a result of Swiss franc volatility, will have their accounts brought back to a zero balance. They will not be required to payback the negative balance.

Should you have any further questions, you are encouraged to contact FXSalt directly.

Your Team At FXSalt
Bork, bork, bork! Swedish Chef

psychologtlumu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: psychologtlumu »

wojtasek pisze:Kiedyś popularny na forum broker FXSalt też zeruje debety i zapewnia o wypłacalności:
In light of the recent market volatility due to the dramatic policy change by the Swiss National Bank, we at FXSalt Ltd are pleased to announce that it is business as usual. FXSalt Ltd emerged relatively unscathed by the episode and as a result, no action is required by our clients. We suggest you continue trading as normal, bearing in mind what you are already aware of, “Trading foreign exchange on margin carries a high level of risk.”

FXSalt clients are still able to withdraw funds at any time and those who have suffered negative balances as a result of Swiss franc volatility, will have their accounts brought back to a zero balance. They will not be required to payback the negative balance.

Should you have any further questions, you are encouraged to contact FXSalt directly.

Your Team At FXSalt

Wiesz muszą szybko sobie kalkulować. Zerować debety, czy starać się odzyskać pieniądze, ale stracić na zawsze jklientów i przyszłe zyski. Tym bardziej, że według najnowszych danych boom forexowy sieskończył i klientów ubywa

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

rafino pisze:
Janek Trader pisze:A dla klientów ECN z debetem rada : chcieliście "jak na prawdziwej giełdzie" to ją macie, tak wygląda "prawdziwa gra na kontraktach na giełdzie".
Janek, nie ma się co pastwić nad tymi, którzy mieli swoje pozycje w ECNach. Myślę, że co niektórzy doświadczyli bardzo bolesnej sytuacji a nawet jeśli nie, to skaczą pod sufit z radości, że im się upiekło. Nikt nie był w stanie przewidzieć tego co się stało. Nie mówię o samym puszczeniu 1,20 tylko o skali. Ja liczyłem się z obsuwami rzędu 200-300, no może 500 pipsów w ekstremalnie pesymistycznym scenariuszu. Ale brak kwotowań i realizacja z 1700 pipsowym poślizgiem kilkukrotnie przekroczyła moją wyobraźnię. I szczerze współczuję tym, którzy doświadczyli tego na własnej skórze bo to na ich pieniądzach ( i nieraz życiu ) uczy się cała foreksowa społeczność

Sytuacja jest bezprecedensowa i śmiem twierdzić, że ci "zminusowani" traderzy mogą czuć się bardziej pokrzywdzeni, niż frankowi kredytobiorcy, którym to podobno rząd ma zamiar pomóc.
Czyli miałeś świadomość, że jak to kiedyś puszczą to może być gwałtowny ruch.
Zawsze tak jest im dłużej coś jest trzymane w ryzach tym większe ciśnienie rośnie i gwałtowniejszy ruch.
Widzę, że ciągle jest pogląd, że forex to "szkółka niedzielna dla pensjonarek".

http://www.forexlive.com/blog/2015/01/1 ... -the-plug/
tu są podane wykresy z agencji serwisowych, że jednak jakieś transakcje się odbywały, a nie luka 1700 pips!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
wojtasek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wojtasek »

psychologtlumu pisze: Wiesz muszą szybko sobie kalkulować. Zerować debety, czy starać się odzyskać pieniądze, ale stracić na zawsze jklientów i przyszłe zyski. Tym bardziej, że według najnowszych danych boom forexowy sieskończył i klientów ubywa
Z tego co pamiętam FXSalt przez kilka zapewniał o tym, że zeruje debety (podobnie jak np. Oanda).
Jak jest teraz, nie wiem, ale w tym akurat przypadku wyzerowali.
Bork, bork, bork! Swedish Chef

OstatniGasiSwiatlo
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: OstatniGasiSwiatlo »

Witam,

Jestem tutaj nowy. Ile czasu czeka się na wypłatę z XTB ?
Zlecenie złożone w czwartek o 13:00 i o 16:00 do dzisiaj przelewu nie ma. Gdzieś na ich stronie znalazłem info o 1 dni roboczym więc już minął.

Konto na XTB założyłem chyba z dwa lata temu, ale nie przeprowadziłem, żadnej transakcji aż do czwartku ... na szczęście nie był to CHF a OIL ( jak już zaczeli trąbić w mediach, że ropa może już tylko spadać po takim spadku to uznałem to za syngał zwrotny) w środę zasiliłem konto w czwartek pierwsza tranzakcja i to zyskowna :-D :-D +134% kapitału
... można się uzależnić. Ale w związku z sytuacją na CHF wolę przeczekać te anomalie.

pik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pik »

Przemo02 pisze:
pik pisze:Ja mam konto w XTB, nie grałem na CHF, ale jak zobaczyłem co się dzieje wycofałem kasę w czwartek przed godziną 11-nastą. Normalnie kasę miałbym tego samego dnia koło 15. Kasy nie było, podobnie jak w piątek. Zadzwoniłem do nich i otrzymałem informację, że wypłaty zostały zablokowane w czwartek, ale w piątek zostały odblokowane i wyszły. Jeżeli mówią prawdę to jutro kasa będzie.

Na pewno jakąś kasę umoczyli i zawiesili wypłaty, żeby ustalić jak wybrnąć z sytuacji, więc myślę, że wszystko skończy się dobrze i nie wpadałbym tutaj w panikę. Myślę, że odpowiednio skorygują pozycje, żeby wyjść na swoje i podobnie zrobią pozostali brokerzy. Choć oczywiście żyjemy w Polsce i należy się spodziewać wszystkiego.

Jutro wszystko powinno być jasne.
No to mamy "jutro". W piątek żadne wyplaty z XTB nie wyszły, a oni swoje. Mamy poniedziałek, kilka dni po Armagedonie, a w XTB mówią tak jak w czwartek, piątek, że może dzisiaj wypłacą, ale na razie tego nie robią. I nie jest ważne, czy ktoś miał ekspozycję na franku.
Dokładnie tak, w piątek mówili, że pieniądze pójdą w piątek, w poniedziałek mówią, że pójdą dzisiaj. Jak dzisiaj nie będę ich widział na koncie to będę się czuł mocno zaniepokojony, ponieważ z frankiem nie miałem nic wspólnego, kasa z konta jest wyzerowana, a płatności nie ma. Jak już nie są w stanie teraz wypłacić kasy, to powinni zostawić środki na rachunku.

Awatar użytkownika
xlusiv
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xlusiv »

pik pisze: Dokładnie tak, w piątek mówili, że pieniądze pójdą w piątek, w poniedziałek mówią, że pójdą dzisiaj. Jak dzisiaj nie będę ich widział na koncie to będę się czuł mocno zaniepokojony, ponieważ z frankiem nie miałem nic wspólnego, kasa z konta jest wyzerowana, a płatności nie ma. Jak już nie są w stanie teraz wypłacić kasy, to powinni zostawić środki na rachunku.
Mam to samo. Wypłata teoretycznie niewielka ~2k.
Może dzisiaj wyjdzie, bo sprawdzają transakcje (a z frankiem nie miałem nic wspólnego).
Nic na zewnątrz nie daje spełnienia. Co najwyżej może je aktywować.
Obrazek

tbpl
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tbpl »

XTB leci w kulki z wypłatami. W czwartek dali sporo zarobić otwierając mi shorta sell stopem ale póki nie zobaczę środków na koncie są to czysto papierowe zyski. Support twierdzi, że z powodu Frankogeddonu wypłaty zostały wstrzymane pod koniec ubiegłego tygodnia ale w tym wszystko ma się odbywać normalne. Wypłaty zlecone w czwartek mają rzekomo wyjść z XTB dziś, zlecone w piątek - jutro. Ile w tym prawdy - nie wiadomo.

Za to czapki z głów dla BossaFX. Otworzyli mi sell stopem 2 loty więc zarobek był godny. Wypłatę zleciłem w piątek o 17, dziś o 11 pieniążki przyszły do banku. Pierwsza klasa.

-- 19 sty 2015, 14:22 --

Najwyższy czas na telefon do pana Zabłockiego...

ODPOWIEDZ