Witam,
Już w kilku wątkach na forum zwróciły moją uwagę dyskusje dotyczące dzielenia brokerów forexowych na różne kategorie, wśród których występują m.in. takie: MM, STP, ECN, MT4, banki FX czy Domy Maklerskie (DM). Dodam, często są to dyskusje wartościujące:) I przyznam że najczęściej nie do końca zrozumiałe są dla mnie linie podziałów stosowane przez forumowiczów, jak również przesłanki dla formułowanych ocen. Jestem najzwyklej ciekaw, jak rozumiecie poszczególne kategorie, bo opinie takie jak np. ta:
reptile pisze:Realnie najczestsze zagrozenia moim zdaniem to problemy techniczne ... np. korzystanie z lipnych brokerow jak te z mt4 Sad
budzą przede wszystkim pytania o podstawy dla tak jednoznacznych w koncu osądów. Powiem jak to wygląda z mojej strony (przedstawiciela brokera-MT4:) - MT4 to jedna z najpopularniejszych na świecie platform tradingowych dla Klientów indywidualnych, a popularność swoją zawdzięcza szybkości, stabilności działania a przede wszystkim bardzo przyjaznemu interfejsowi użytkownika i bogatym możliwościom rozbudowy funkcjonalnej (MQL4). Myślę że technologię MT4 może kupić na podstawie umowy licencyjnej praktycznie każdy - nie tylko domy maklerskie czy banki FX, ale w skrajnym przypadku przypuszczam że nawet osoby fizyczne, nie prowadzące nie tylko działalności inwestycyjnej ale nawet żadnej działalności gospodarczej. Ot, po prostu dla siebie, kwestia pieniędzy. Pytanie więc jakie wnioski można wyciągać tylko na podstawie faktu że wykorzystywana jest technologia MT4 do świadczenia usług? Moim zdaniem żadne, zwłaszcza że samo "pudełkowe" rozwiązanie MT4 stanowi naprawdę niewielki procent całości infrastruktury wykorzystywanej przez brokera - i dlatego można zaobserwować tak ogromne różnice w jakości usług realizowanych za pośrednictwem MT4.
Kolejna, często wymieniana kategoria to MM. Pytanie jak ją rozumieć tutaj:
reptile pisze:Z zasady DM nie moga utopic Twojej kasy (chyba ze niautoryzowana transakcja) wiec, nie ma potrzeby.. a brokerzy MM?
Znowu powiem, jak ja to pojęcie rozumiem (jako przedstawiciel brokera MM:) ). Market Maker to po polsku dokładnie do samo co dostawca płynności (swoją drogą zastanawiające jest dla mnie także rozróżnienie pomiędzy pojęciem Market Maker a Liquidity Provider - również często spotykane na forum, ale czy uzasadnione?), czyli podmiot zobowiązujący się na określonych warunkach (umowa, specyfikacja) do zawierania z Klientami transakcji określonymi instrumentami. Dodam że jest to tylko funkcja pełniona na rynku pozagiełdowym (w tym przypadku) i znowu może ją pełnić zarówno dom maklerski, bank inwestycyjny, czy rzadziej, nawet inny rodzaj firmy inwestycyjnej. Zatem rozróżnianie DM i MM to trochę jakby powiedzieć że "samochód to nie to samo co przewóz ładunków". Niby zawsze prawdziwe, tylko co wnosi do dyskusji?
Dodam na koniec że oprócz brokera-MT4 i brokera-MM jestem jednocześnie przedstawicielem także brokera-DM (jak głupio by to nie zabrzmiało, bo zarówno językowo jak i prawnie funkcja "brokera" jest ściśle związana z faktem posiadania odpowiedniej licencji maklerskiej przyznawanej w Polsce przez KNF).
Czy Państwa rozumienie powyższych terminów jest inne? Jeśli tak to jakie?
Dodatkowo, korzystając z okazji chciałbym pomóc wyjaśnić jeszcze jedną rzecz, która pojawiła się w kilku pytaniach:
reptile pisze:zz napisał:
Moje pytanie jeżeli broker // właściciel platformy // ma rachunek powierniczy w banku to nasze środki są chronione ustawą bankową?.
Nie
reptile pisze:Cytat:
Czy w przypadku bankructwa banku gdzie mamy pieniądze // czyli rachunek powierniczy brokera // rekompensaty ustawowo się nam należą?// np. 100 tyś Euro obowiązuje w całej U..E
Brak związku.. PKAO SA jest bankiem i DM .. podobnie Bossa, ale zawsze masz 2 odrębne konta.. podobnie w Dukascopy (ale tu jest maly wyjatek, kiedy latasz przez FIX).
Generalnie najczęściej (a na pewno w Polsce) jest tak, że różnorodne systemy gwarancji depozytów bankowych dotyczą tylko posiadaczy rachunków prowadzonych w bankach, które współtworzą te systemy. Natomiast systemy gwarancji środków finansowych (gotówka i/lub papiery wartościowe) zgromadzonych w firmach inwestycyjnych o statusie domu maklerskiego chronią tylko posiadaczy rachunków maklerskich w tych instytucjach. Czyli sam fakt że jakiś dom maklerski posiada konta w jakimś banku nie umożliwia skorzystania z systemu gwarancji bankowych Klientom tego DM (bo nie są oni posiadaczami rachunków bankowych w tym wypadku). Co więcej, system gwarancji bankowych nie jest uruchamiany w sytuacji np. bankructwa domu maklerskiego, ponieważ domy maklerskie nie uczestniczą w tym systemie (nie płacą składek na ten system, czyli BFG). O tym, w jaki sposób środki inwestorów są chronione w polskich DM dzięki systemowi gwarancji KDPW można poczytać tutaj:
http://www.kdpw.pl/pl/Uslugi/Strony/sys ... ensat.aspx
Polecam też bardzo praktyczny materiał z przykładami kalkulacji ewentualnych odszkodowań:
http://www.kdpw.pl/pl/KDPW/publikacje/D ... pensat.pdf